12 september 2014

PvdA Nissewaard kiest voor ommezwaai in welzijnswerk

Frontlijnaanpak in Leeuwarden fungeert als uitgangspunt

Leeuwarden Beduusd door de opgedane ervaringen keerde de tienkoppige delegatie van de PvdA Nissewaard terug uit Leeuwarden. En, niet alleen van de opgedane ervaringen want zoals lijsttrekker Wouter Struijk het uitdrukte: ,,We staan aan de vooravond van een andere invulling van het gezamenlijk, met de nadruk op gezamenlijk, invulling geven aan de samenleving. Met inachtneming van ieders mogelijkheden en talenten. De nieuwe taken die naar de gemeenten komen maken dat noodzakelijk. Anders wordt alles onbetaalbaarder en anoniemer. De slogan van de Partij van de Arbeid ‘Samen Sterk’ is nog nooit zo actueel geweest.”

Ruim zestig gemeenten gingen de afvaardiging van de PvdA Nissewaard voor en staken hun licht op in Leeuwarden want al in 2008 achtte Ljouwert, dat inmiddels ruim 98.000 inwoners telt, de tijd rijp om een herziening van het welzijnswerk door te voeren en voorzag toen al dat het welzijnswerk aan herziening toe was om de nieuwe vormen met nieuwe taken en minder geld naar behoren te kunnen vervullen. Het deed een beroep op inventiviteit en creativiteit en maakte het noodzakelijk scherpe keuzes te maken. De frontlijnaanpak Amaryllis werd ontwikkeld door maatschappelijke organisaties en de gemeente om een einde te maken aan de verkokering  waardoor kwetsbare mensen langs de loketten van goedwillende zorgaanbieders blijven trekken.

,,We hebben Leeuwarden verdeeld in acht gebieden bestaande uit diverse buurten,” hield verantwoordelijk wethouder Andries Ekhart gedreven de Spijkenisser delegatie voor. ,,We hebben wijkteams geformeerd waar de inwoners terecht kunnen. En, die wijkteams zoveel mogelijk ruimte gegeven om hun werk te doen. Bureaucratische tussenlagen zijn geëlimineerd. Verantwoordelijkheid gegeven voor de uitvoering van hun werk. De wijkteams maken uit welke zorg inwoners krijgen.”

Vogelaarwijk

Onderzoek in de buurten leidde tot de indeling van de zorggebieden. Niet de geografische ligging lag ten grondslag aan de indeling maar de maatschappelijk gesignaleerde problematiek. Bovendien werden de ideeën omarmd door alle participanten.” ,,We verschillen wel af en toe van visie maar onder de uitvoering zetten we onomstreden allemaal onze schouders,” geeft Harry Bevers raadslid voor de oppositiepartij VVD ruiterlijk toe. ,,En, laat ik duidelijk zijn,” geeft bestuurder Andries Ekhart nog aan. ,,We verwachten ook wat terug. Voor wat hoort wat. Als je van de overheid iets krijgt mogen we ook een tegenprestatie verlangen. Het is geen vrijheid en blijheid.”

De Vogelaarwijk Heechterp-Schieringen in de Friese hoofdstad stond te boek als meest arme en slecht functionerende wijk in Nederland. Niet zo verwonderlijk dat Leeuwarden uitgerekend deze wijk uitkoos om als proefkonijn te dienen voor de herziene kijk op de maatschappij. ,,We zijn er nog lang niet want renovatieplannen voor de woningen staan voor de deur,” blikt Menno Schotanus van het wijkteam even terug maar onmiddellijk daarna weer vooruit. ,,We zijn aardig opgekrabbeld.” Het frontlijnteam is gehuisvest naast het wijkcentrum met jongerencentrum en een trapveld. Achter de balie zit een vrijwilligster die twee dagdelen per week werkt. Op de middag gaat de deur helaas dicht. ,,Personeelsgebrek,” licht Menno Schotanus toe. ,,De baliefunctie hebben we pas enkele maanden op proef. De teamleden gaan de boer op, de wijk in. Naar de mensen thuis. Samen de zaak oplossen, laten zien wat je doet en hoe je het doet. Overal kun je van leren, maar je moet het wel doen. Samen!”

Intussen staat het Friese Senioren Orkest voor de deur van het wijkcentrum om te repeteren voor een optreden gepland op de avond. Het orkest, met zeventig leden, regelt alles zelf. Personele ondersteuning van de gemeente is niet nodig. Doch om zover te komen hebben we een heel proces doorlopen,” reageert een accordeonist.

,,We gaan twee voorlichtingsavonden organiseren om inwoners van Spijkenisse en organisaties te informeren hoe we dit allemaal gestalte willen geven,” kijkt Dorothé Kieboom de nummer drie op de kieslijst van de sociaal democraten verder vooruit.Daarna volgt een debat over het waarom, hoe en wat. De PvdA Nissewaard wil absoluut een voortrekkersrol vervullen om het drie sporenbeleid van de zelf- en samenredzaamheid, basisondersteuning en aanvullende ondersteuning verder handen en voeten te geven, met in het achterhoofd dat ondersteuning voor echt kwetsbaren er altijd is.”