Door Wouter Struijk op 11 juni 2015

Krachten bundelen tegen voedselverspilling

Afgelopen woensdagavond 10 juni heeft de Partij van de Arbeid Nissewaard samen met de SP, LOB en D66 een motie ingediend om voedselverspilling tegen te gaan. Deze motie werd ook gesteund door ONS, CU-SGP en CDA waardoor een meerderheid van de raad het voorstel steunde.

De aanleiding voor de motie is een wet die door het Franse parlement is aangenomen die ervoor zorgt dat grote Franse supermarkten geen voedsel meer mogen vernietigen. Dit voedsel zou bijvoorbeeld geschonken kunnen worden aan een voedselbank, maar kan ook gebruikt worden om energie op te wekken of voor de verwerking van diervoeder. Onlangs heeft de gemeenteraad van Rotterdam eenzelfde motie aangenomen, waarin zij de mogelijkheden om voedselverspilling te beperken ook gaat onderzoeken.

Het voorstel van de PvdA vraagt het college van de gemeente Nissewaard om samen met de voedselbank de mogelijkheden te verkennen om distributeurs van de grote supermarkten in Nissewaard voedsel, waarvan de houdbaarheidsdatum nog (net) niet is verstreken, ter beschikking te stellen aan de Voedselbank Spijkenisse. Ook vragen zij voedsel dat over de datum is niet langer te vernietigen maar beschikbaar te stellen aan de voedselbank indien deze producten zijn voorzien van een schriftelijke verklaring van bruikbaarheid. Op die manier voldoet de Voedselbank aan de regels en gaat er zo min mogelijk voedsel verloren.

Op dit moment zijn ongeveer 700 gezinnen afhankelijk van de Voedselbank Spijkenisse. De voedselbanken in Nederland hebben te maken met een groeiend te kort aan voedsel en donaties. De Voedselbank in Spijkenisse kan de hulp dan ook goed gebruiken. De PvdA Nissewaard is van mening dat idealiter voedselbanken niet zouden moeten bestaan, maar wij willen ook onze ogen niet sluiten voor de realiteit: Zolang mensen zijn aangewezen op de voedselbank moeten wij niet wegkijken maar juist samenwerken om hen te helpen.

De voedselbank laat zelf in een reactie weten de betrokkenheid zeer te waarderen en geven aan zeer geholpen te zijn als leveranciers hun goederen niet weggooien, maar aan de Voedselbank zouden schenken mits de producten voldoen aan de voorwaarden.

Wouter Struijk

Wouter Struijk

Ik ben Wouter Struijk (1988) geboren in Spijkenisse, opgegroeid in Hekelingen en nu samen met Loes weer woonachtig in Spijkenisse. Als voormalige postbode ben ik goed bekend in alle wijken en buurten van Spijkenisse, maar als voormalig dorpsbewoner van Hekelingen ben ik ook bekend met de unieke identiteit van dorpskernen. Ik ben op school gegaan

Meer over Wouter Struijk