Door Dorothé Kieboom op 13 juli 2018

AB bij raad 11 juli 2018;  perspectiefnota en coalitie akkoord

Voor mij is dit de eerste keer dat ik voor u de AB mag uitspreken. Niet de eerste keer voor PvdA Nissewaard, wel anders dan een vorige keer omdat PvdA in deze raadsperiode deelneemt aan de coalitie en samen met ONS en VVD het coalitie akkoord Samen voor elkaar heeft gemaakt. 

 Dan wil ik maar beginnen met  de inleiding  van het coalitie akkoord. En daar staat: We willen dat onze inwoners zich thuis voelen in onze gemeente, op een plek waar je je prettig en veilig voelt.  En dat is de basis van alles wat we hier vanavond bespreken: inwoners willen gewoon een fijne straat en wijk, de zaken goed geregeld en vertrouwen in de gemeente.
Die inwoner praat niet over het coalitie akkoord, de perspectiefnota, Nissewaard naar 2040, een komende begroting, samenwerken in MRDH en provincie.  

De inwoner van Nissewaard wil contact met de gemeente na een melding,  baalt van rommel op straat of verdwaalt in een digitale wereld voor het aanvragen van een voorziening. Als raadslid wil, nee moet ik die inwoner vertegenwoordigen en dat wil ik hier met u bespreken  

 Je thuis voelen begint bij je eigen huis: Is er voldoende woningaanbod voor iedereen, voor studenten en starters, voor jongeren en ouderen, huur en koop. PvdA is daarom blij dat hier aandacht voor is en dat waar bv sociale huurwoningen verdwijnen er elders dezelfde woningen weer terugkomen.  Ook de aandacht voor duurzaamheid in huizen en omgeving is belangrijk en draagt bij aan een schonere en veiligere toekomst. 

Je thuis voelen in je eigen huis en omgeving is ook zeker zijn van goede zorg in de buurt. Een betrouwbare gemeente als je hulp nodig hebt bij vervoer of verzorging thuis. De ambulance moet er gewoon op tijd zijn, als je deze nodig hebt. Dus daarom blijft PvdA Nissewaard aandacht vragen voor de zorgen die er al langere tijd zijn over de aanrijtijden van de ambulance. Goede zorg is ook bereikbare 24 uurs-spoedzorg in de buurt. Veiligheid is dat er vaart gemaakt wordt met  het plaatsen  van AED’s in buitenkasten.  AED’s zijn noodzakelijk bij reanimaties om de overlevingskansen te vergroten.  PvdA Nissewaard is daarom blij dat er in alle wijken en kernen van Nissewaard een  AED komt die 24 uur per dag beschikbaar is voor gebruik. 

 Om je thuis te voelen is goed onderwijs in Nissewaard voor de PvdA een speerpunt; niet alleen een goede huisvesting voor de scholen is belangrijk. PvdA gaat voor het beste onderwijs en daarmee de beste toekomst voor ieder kind. De genoemde HBO-dependance in Nissewaard zou hierbij een mooie aanvulling zijn. 

Thuis voelen geldt natuurlijk voor alle inwoners. Er is aandacht voor elke wijk op gebied van onderhoud en groen. Er is hulp voor elke inwoner die het niet alleen kan; daarom vraagt PvdA ruime aandacht voor het armoedebeleid en hulp voor kinderen in armoede. De aanpassing dat deelnemers van een re-integratie traject langer dan 6 maanden ook in aanmerking komen voor een IMT is een toezegging in het coalitie akkoord die wij graag snel gerealiseerd willen zien.

Alle inwoners bekent ook dat iedereen niet hetzelfde is maar wel dezelfde rechten heeft. Daarom is het mooi dat er een hoofdstuk emancipatie staat in het coalitie akkoord. Hulp bij Integratie en participatie is voor alle inwoners beschikbaar en we dringen als PvdA aan op maatwerk door een individuele aanpak. Iedereen heeft potentie en de uitdaging is deze te vinden en te stimuleren. 

Alle wensen en verlangens die inwoners en PvdA Nissewaard  hebben over een prettige en veilige woonomgeving moeten wel betaald worden.  Daarom de opdracht aan het college om zorgvuldig om te gaan met onze centen. Er zijn en blijven onzekerheden op het gebied van de precario rechten, de ontwikkeling van de grex en de bijdragen van het rijk.  

Tenslotte is je thuis voelen en prettig en veilig, ook een gezamenlijke verantwoording van inwoners van Nissewaard en de gemeente. Inwoners denken mee en kunnen laten merken wat zij prettig vinden en willen, de gemeente neemt deze input serieus en reageert op berichten en meldingen van inwoners. Een grotere betrokkenheid van inwoners bij gemeente begint bij respect voor elkaar.  

Respect voor elkaar moeten we ook hebben als politieke partijen voor elkaar. Samen willen we immers werken aan een prettig en veilig Nissewaard.  Daarom willen wij met alle partijen de komende jaren opbouwend  samenwerken en ziet PvdA uit naar de start van de werkgroepen op het gebied van bereikbaarheid en spoedzorg zoals die genoemd zijn in het coalitie akkoord. 

Tot zover mijn AB voorzitter.  

 

 

 

 

 

 

 

Dorothé Kieboom

Dorothé Kieboom

Geboren in 1965 in Werkendam, kwam ik in 1990 (via Rotterdam) naar Spijkenisse. Eerst woonde ik in Maaswijk, later ben ik verhuisd naar Spijkenisse Noord. Er is hier veel ruimte en groen, en de centrale ligging ten opzichte van het centrum van Spijkenisse en de ontsluitingswegen zijn grote pluspunten van mijn wijk. Om de voorzieningen

Meer over Dorothé Kieboom