Democratie een stukje om zeep geholpen in Nissewaard

Door Dorothé Kieboom op 7 december 2017

Bij de uitreiking van de trofee voor het best debatterende raadslid van Nissewaard werd het nog gezegd: het kan spannender bij de raadsvergaderingen van Nissewaard. De lange raadsvergadering die erop volgde, stond vol met relevante agendapunten en was daarom bepaald niet saai. Er werd uitgebreid gekeken naar de toekomstvisie voor Nissewaard 2040, het hoofdstuk Oudenhoorn werd afgesloten, 2 raadsleden gingen de gang op om niet te hoeven stemmen, de belastingen voor 2018 werden vastgesteld en de deelname aan een Stemwijzer stond op de agenda.

De Stemwijzer: u weet wel, waar je door middel van stellingen een advies krijgt op welke partij je zou kunnen stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018. Een digitaal hulpmiddel om het inzicht en de betrokkenheid van inwoners te vergroten, en daarbij ondersteunend aan een betere opkomst bij de verkiezingen. Wie kan daar nu op tegen zijn?

Nou in de raad van Nissewaard zitten er genoeg: zij hebben slechte ervaringen in het verleden (uit 2010, erg lang geleden dus) en zien meer heil in klassieke media zoals een krant. Help, anno 2017 je heil zoeken in een krant? Waar is het besef om het digitale tijdperk te accepteren, social media te gebruiken en de inwoners van Nissewaard ook digitaal te informeren. Niet iedereen leest de krant. Vooral nieuwe generaties informeren zich via digitale media.

PvdA Nissewaard is hevig teleurgesteld in de partijen ONS, VVD en LOB die geen Stemwijzer willen in Nissewaard. Volgens fractievoorzitter Wouter Struijk is dit juist een prima middel voor elke partij om kiezers digitaal te kunnen informeren. “Iedereen moet toch willen dat de lage opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen in Nissewaard wordt verbeterd? Blijkbaar spelen er andere belangen in Nissewaard.” Struijk vindt het is schandalig dat politieke partijen, producten van de democratie, zich afzetten tegen middelen die de betrokkenheid en opkomst bij verkiezingen vergroten. “In de gemeenteraad van Nissewaard is een stukje democratie om zeep geholpen”, aldus een teleurgestelde Struijk.

Spannend was het dan misschien toch wel in de raad van Nissewaard, maar moderner zal de politiek van Nissewaard voorlopig nog niet worden.

Dorothé Kieboom

Dorothé Kieboom

Geboren in 1965 in Werkendam, kwam ik in 1990 (via Rotterdam) naar Spijkenisse. Eerst woonde ik in Maaswijk, later ben ik verhuisd naar Spijkenisse Noord. Er is hier veel ruimte en groen, en de centrale ligging ten opzichte van het centrum van Spijkenisse en de ontsluitingswegen zijn grote pluspunten van mijn wijk. Om de voorzieningen

Meer over Dorothé Kieboom