Hulp voor wie digitaal verdwaalt

18 juni 2018

De digitale snelweg is een groot goed en maakt vele zaken veel makkelijker. Aanvragen, maar ook betalingen, kunnen vanuit huis gedaan worden. Antwoord krijgt men in de meeste gevallen in de mailbox. Toch kan niet iedereen even goed overweg met de vergaande digitalisering in onze maatschappij. Volgens het Nibud worstelt 40% van de Nederlanders met het bijhouden van de administratie en zorgt digitalisering ervoor dat meer mensen in de schulden komen en daar minder makkelijk ook weer uit komen. Zij doen daarom vaak een beroep op de vele vrijwilligers die onze gemeente rijk is maar volgens het Landelijk Stimuleringsnetwerk Vrijwilligers legt dit veel druk op deze vrijwilligers. De hulpvragen worden groter en complexer en het lukt hen niet altijd om deze zaken zelf op te lossen. Zelfs zij lopen dan tegen de problemen door digitalisering aan.

Een zorgwekkende ontwikkeling, vind ook raadslid Thérèse van Wassenaar, en daarom vroeg zij wethouder Wouter Struijk om een reactie. Deze vertelde dat de gemeente op velerlei manieren ondersteuning biedt aan inwoners én vrijwilligers. Zo zijn er de combinatiefunctionarissen die ondersteuning bieden aan verenigingen maar ook themabijeenkomsten organiseren en voor inwoners die tegen financiële problemen aanlopen is er de Budgetinloop. Een initiatief van de gemeente en een aantal maatschappelijke partners. Zij kunnen op dinsdag of woensdag gratis bij de Budgetinloop terecht met alle vragen rondom financiën en administratie.

De gemeente heeft nog geen signalen ontvangen dat vrijwilligers vastlopen in de ondersteuning van hulpvragers. Mocht dit wel het geval zijn dan raadt de PvdA vrijwilligers aan contact op te nemen met de gemeente.

Waar ben je naar op zoek?