Door Wouter Struijk op 25 januari 2015

Op stap met Nissewaard Werkt!

Afgelopen vrijdag 23 januari heb ik een dag meegewerkt met ‘Nissewaard Werkt!’ om te ervaren hoe zij te werk gaan en om te ontdekken waar voor de toekomst nog kansen liggen. ‘Nissewaard Werkt!’, voorheen ‘Spijkenisse Werkt!’, verricht werkzaamheden voor de gemeente door gebruik te maken van mensen met een uitkering. De deelnemers leveren op deze wijze een tegenprestatie voor het ontvangen van een uitkering. Daarnaast doen de deelnemers werkritme op en worden zij op weg geholpen richting een reguliere baan, zodat zij zo spoedig mogelijk hun uitkeringssituatie kunnen verlaten.

De afgelopen periode heeft bol gestaan van verhalen over de veranderingen in de wet- en regelgeving met betrekking tot werk, onder de noemer van de participatiewet, om zo veel mogelijk mensen aan het werk te houden en hen te verplichten tot een tegenprestatie oftewel de verplichting tot participatie. Ik ben vooral geïnteresseerd hoe dit in de praktijk uitpakt. Vorig jaar heb ik drie weken stage gelopen in de jeugdzorg om daar ervaring op te doen gezien de taken die op de gemeente zijn afgekomen. Je weet pas waar je over praat als je jezelf erin onderdompelt.

Tijdens de stage bij ‘Nissewaard Werkt!’ mocht ik samen met een busje vol deelnemers op pad om zwerfvuil te prikken rond winkelcentra en speeltuinen schoon en onkruidvrij te maken. Onder de deelnemers waren ook enkele hoog opgeleide jongeren, die hun studie begonnen in economische voorspoed. Inmiddels staan zij door een krappe arbeidsmarkt al enige tijd aan de kant. De meeste deelnemer zien de werkzaamheden die zij uitvoeren als bezigheidstherapie. Desalniettemin zien zij wel het belang in van de werkzaamheden. Al is het maar om onder de mensen te zijn en werkritme te behouden. Voor de gemeente is het erg waardevol om de deelnemers aan de slag te zetten bij ‘hotspots’, zodat de buurt toch net weer iets netter oogt. Volgens de groepsbegeleider zijn het de taken die net buiten het werkterrein van Reinis of het groenbeheer vallen en om die reden door hen worden opgepakt. Tijdens de ritten op de bus van speeltuin naar speeltuin wordt er veel gesproken over de vele sollicitaties die de deelnemers inmiddels al hebben gehad. Een enkeling mag zich klaar maken voor een sollicitatie begin volgende week. Het werk dat zij doen voor de ‘Nissewaard Werkt!’ is prima werk, maar het liefst zoeken zij zo snel mogelijk een baan die past bij hun opleiding en interesse voor een gepaste beloning. Toch zien de deelnemers zelf nog verschillende mogelijkheden om de werkwijze van de gemeente te verbeteren. Allereerst zouden ze graag meer persoonlijke ondersteuning op maat krijgen van de klantmanager. Ook de wijze waarop de tegenprestatie plaatsvindt dient te zijn gebaseerd op maatwerk. Vrijwilligerswerk kan op vele manieren zeer waardevol zijn en wellicht wel waardevoller dan schoffelen als tegenprestatie voor de te ontvangen uitkering.

Volgens mij liggen daar dan ook nog kansen. Mensen vinden het niet erg om te participeren, sterker nog zij doen niets liever. De tegenprestatie moet echter wel in het verlengde liggen van hun persoonlijke kwaliteiten en interesse, zodat het ook daadwerkelijk bijdraagt aan een beter perspectief op de arbeidsmarkt. Struijk hoopt op dat gebied nog de nodige ontwikkelingen te mogen verwachten vanuit de gemeente.

Wouter Struijk

Wouter Struijk

Ik ben Wouter Struijk (1988) geboren in Spijkenisse, opgegroeid in Hekelingen en nu samen met Loes weer woonachtig in Spijkenisse. Als voormalige postbode ben ik goed bekend in alle wijken en buurten van Spijkenisse, maar als voormalig dorpsbewoner van Hekelingen ben ik ook bekend met de unieke identiteit van dorpskernen. Ik ben op school gegaan

Meer over Wouter Struijk