Door Thérèse van Wassenaar op 8 oktober 2017

Politiek midden in de samenleving

Over een praktische en passende aanpak, dichtbij mensen

Van kleins af aan was ik kind aan huis bij het Leger des Heils. Daar leerde ik al jong dat je pas iets kunt verwachten van mensen die ‘in de problemen’ zitten als jij hen eerst helpt die problemen (even) naast zich neer te leggen, zodat ze open staan voor jouw verhaal. ‘Soup, soap and salvation’ werd voor mij het ultieme voorbeeld een praktische benadering; eerst zorgen dat de magen gevuld zijn, het lichaam gewassen en dan pas vragen te luisteren naar wat jij te vertellen hebt. ‘Geloof met opgestroopte mouwen’ wordt dit ook wel genoemd. Ik was, en bén er van overtuigd dat dit principe op alle fronten opgaat. Ook in de politiek!

Al een aantal jaar zet ik mij in om hen voor wie ‘meedoen’ geen vanzelfsprekendheid is meer bij de samenleving te betrekken. Dit doe ik op zo’n praktisch mogelijke wijze. De stap naar de politiek was voor mij een vanzelfsprekendheid. Tenslotte is het aan de politiek om het goede voorbeeld te geven en écht iets te veranderen aan de situatie waarin deze mensen zich bevinden. Of zij nu een minimum inkomen hebben, schulden, een beperking of door hun hoge leeftijd niet meer zo mobiel zijn, meedoen is mogelijk wanneer de politiek de nodige faciliteiten biedt om dit te doen.

Echte hulp is echter van veel praktischer aard en ligt dichter bij huis. Neem de Voedselbank. Een prachtig voorbeeld van die praktische hulp maar wanneer iemand niet mobiel genoeg is het pakket zelf op te halen is hulp vanuit de eigen omgeving echt nodig om dit toch voor elkaar te krijgen. Op dit punt komen beide werelden samen; De politiek dient haar deel te doen door de Voedselbank te ondersteunen bij het uitdelen van die voedselpakketten en dit te kunnen blijven doen en de ‘burger’ doet dit door een familielid of buurvrouw door te helpen het pakket op te halen. Praktische hulp!

Ik wil mij graag op beide manieren inzetten en, namens PvdA Nissewaard, de politiek en de burger zo dichter naar elkaar toebrengen. Uiteindelijk weten mensen namelijk zelf het beste hoe de overheid hen zo goed mogelijk kan helpen. Het ‘Team Armoedebestrijding’ is daar één van de voorbeelden van. Met elkaar bedenken we zowel politieke als maatschappelijke doelen en zetten deze op zo praktisch mogelijke wijze in. Niet alleen maar vertellen dat er een oplossing moet komen om armoede te bestrijden maar ook de handen ineen slaan om deze mensen op praktische wijze te helpen.

Bent u nou ook zo iemand van de ‘opgestroopte mouwen’ en heeft u ideeën hoe u anderen op praktische wijze kunt helpen en durft u de uitdaging aan, samen met anderen, politieke doelen te formuleren? Neem dan contact op. Ik ontmoet u graag!

U kunt mij bereiken door te mailen naar tesswassenaar@gmail.com of te bellen met 06-41124605

Thérèse van Wassenaar

Thérèse van Wassenaar

Mijn naam is Thérèse van Wassenaar, geboren in 1981 te Rotterdam en sinds 1983 woonachtig in Spijkenisse. Na de Mavo heb ik een SPW opleiding gevolgd. Sinds 2015 woon ik, samen met mij zoon, in de wijk Vogelenzang. De afgelopen jaren heb ik mij in de wijken de Akkers en Vogelenzang ingezet om een netwerk

Meer over Thérèse van Wassenaar