Introductiecursus lokale politiek 2020

Door Wim Vink op 29 april 2020

Uiteindelijk hebben zich 15 deelnemers aangemeld voor de introductiecursus Lokale Politiek die de PvdA Nissewaard gratis heeft aangeboden aan inwoners van Nissewaard die meer willen weten over de werking van de lokale politiek. Deze bijeenkomsten waren gepland op dinsdagavond 10 maart, 7 april en 19 mei in Murray’s Irish Food & Drinks aan de Spuistraat 2 in Spijkenisse. Voor de tweede bijeenkomst zijn de vertegenwoordigers van de fractie als gastsprekers uitgenodigd en voor de derde bijeenkomst wethouder Wouter Struijk.

De eerste bijeenkomst op 10 maart ging met veel enthousiasme van start. In zijn inleiding gaf cursusleider Toby Witte aan waarin lokaal bestuur zich onderscheidt van de Haagse politiek. Amateurisme kenmerkt de lokale politiek in die zin dat het lokaal bestuur met uitzondering van de wethouders geen beroepspolitici zijn. Gemeenteraadsleden doen hun raadswerk naast hun andere werkzaamheden. Door de geringe afstand is het eenvoudiger om in contact te komen met politiek en bestuur. Verder staan beleid en uitvoering dichter bij elkaar en zijn daarom beter zichtbaar. Hierna kregen de deelnemers een quiz voorgeschoteld om hun kennis van het lokaal bestuur te testen. Voor een goed functionerend lokale democratie is een goede verbinding tussen de lokale samenleving en lokaal bestuur nodig om elkaar te kunnen beïnvloeden. Het slechte nieuws is dat de interesse voor lokale politiek geringer is dan voor de landelijke politiek die meer impact en media aandacht heeft. Aan de andere kant is het goede nieuws dat de bevolking geen hekel heeft aan lokaal bestuur. De tevredenheid met lokale democratie scoort in peilingen zelfs wat hoger dan de landelijke democratie. Dat veel bewoners niet direct betrokken zijn bij de lokale politieke democratie wil niet zeggen dat zij zich in eigen huis terugtrekken. Bijna de helft van de volwassenen in Nederland doet wel eens aan vrijwilligerswerk en/of hebben taken op zich genomen als mantelzorger. Tot slot vestigde Toby Witte de aandacht op het belang van tegendemocratie en tegenmacht. Politiek draait in essentie om macht en verdelings-/keuzevraagstukken. Het stelsel van macht en tegenmacht moet voorkomen dat een bestuurslaag, organisatie of actor zijn eigen wil kan doordrukken ten koste van anderen. Daartoe is actief burgerschap en zeggenschap van belang, evenals kritische media.

Als gevolg van de beperkende maatregelen ter voorkoming van de verspreiding van de coronavirus was het op 7 april niet meer mogelijk bij elkaar te komen. Om het enthousiasme en de betrokkenheid van de cursusdeelnemers te behouden, heeft cursusleider Toby Witte de deelnemers zijn notitie laten opsturen over politieke partijen: wat zijn dat, welke functies hebben zij en wat doet zoal een fractie in en rond de gemeenteraad. Daarnaast kregen ze de opdracht om twee uit zes vertegenwoordigende publieke rollen van een gemeenteraadslid te kiezen en drie vragen te formuleren voor de gemeenteraadsfractie en het afdelingsbestuur. De ingeleverde opdrachten zijn inmiddels voor een reactie aan de fractie en het bestuur voorgelegd, waarna ze weer aan de deelnemers worden teruggekoppeld.

Zoals het er nu naar uitziet, komt de geplande laatste bijeenkomst met wethouder Wouter Struijk op 19 mei te vroeg gelet op de hiervoor noodzakelijke verspoeling van de coronamaatregelen. Daarom wordt deze bijeenkomst voorlopig uitgesteld tot een nog nader te bepalen datum in juni.

Wim Vink

Wim Vink

Ik ben Wim Vink, in 1948 geboren in Indonesië waar ik grotendeels mijn jeugd heb doorgebracht. In Nederland heb ik mijn opleiding afgerond met een studie bedrijfseconomie. Bijna 35 jaar heb ik bij de gemeente Rotterdam gewerkt in diverse bedrijfsmatige, beleids- en adviesfuncties in de sector ruimtelijke en economische ontwikkeling. Nu werk ik nog 3

Meer over Wim Vink