Financiën
Niet het budget, maar onze inwoners centraal. De gemeente is geen bedrijf dat gericht is op winstmaximalisatie of geld overhouden. De uitvoering van beleid op een maatschappelijk meer verantwoorde wijze mag meer geld kosten dan de goedkoopste, maar minder wenselijke oplossing.
De maatregelen en wetgeving gedurende de coronacrisis zijn ingegeven door de landelijke politiek. Tegelijkertijd zijn er veel aspecten, die je nu al lokaal kan regelen en oplossen. Alleen ligt het geld bij gemeenten niet op de plank. Al voor de coronacrisis stonden de gemeentelijke financiën door de oplopende tekorten binnen het sociaal domein (jeugd, zorg en werk) en het uitblijven van structurele middelen onder druk. Vele gemeenten zijn (noodgedwongen) bezuinigingsoperaties begonnen waarbij inwoners hard worden geraakt. Met een dergelijke reactie op de coronacrisis worden de publieke voorzieningen lokaal verder afgebroken en vergroot je de ongelijkheid. Juist nu is het belangrijk als er keuzes gemaakt moeten worden om vast te houden aan onze waarden, bestaanszekerheid, vrijheid, gelijkwaardigheid, solidariteit en duurzaamheid.
De financiën die de gemeente tot haar beschikking heeft, kunnen maar één keer worden uitgegeven. Bij de afweging waaraan de gemeente het geld besteedt, moet elk jaar opnieuw serieus worden afgewogen of dit de beste manier is om het gewenste doel te bereiken. Bij deze afweging behoort het gemeentebestuur de lokale samenleving actief te betrekken.
Onze keuzes:
We gaan verantwoord om met het geld dat de gemeente ter beschikking heeft
Dit doen we door de uitgaven binnen de perken te houden. Wij sturen op de doelen die zijn gesteld op basis van de beschikbare middelen.
We nemen als uitgangspunt dat de lokale lasten gelijke trend houden met de inflatie
De overgedragen taken van Rijk en Provincie worden uitgevoerd binnen het budget dat de gemeente hiervoor ontvangt
Waar dit niet kan maken we keuzes vanuit de principes van een samenleving waar voor iedereen plaats is en sterkste schouders de zwaarste lasten dragen.
Budget bedoeld voor het sociaal domein wordt besteed binnen het sociaal domein
Bij elke nieuwe uitgave willen we dat de gemeente aangeeft welke bestaande uitgave zij hiervoor schrapt of welke extra gelden van de hogere overheid zij hiervoor wil benutten
We verantwoorden helder wat is bereikt, hoe het is bereikt en met inzet van welke middelen
Om een goede afweging te kunnen maken tussen oud en nieuw beleid, heroverweegt de gemeente periodiek tien procent van de uitgaven om te bezien hoe nieuwe ontwikkelingen kunnen worden mogelijk gemaakt
Zo zorgen we ervoor dat de gemeente met iedere ontwikkeling kan meedoen en voorkomen we dat de gemeente stilstaat.
De algemene reserve spreken we alleen aan voor renderende investeringsprojecten
We zorgen als gemeente goed voor onze medewerkers
Dit is belangrijk zodat we een aantrekkelijke werkgever zijn om met de beste mensen onze ambitieuze doelen te kunnen bereiken.