Twee jaar geleden diende PvdA-raadslid Dorothé Kieboom een motie in om triage toe te passen in de Wmo. De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) biedt ondersteuning aan de inwoners van Nissewaard, bijvoorbeeld voor dagbesteding, huishoudelijke hulp en aanpassing van de woning.
“Niet al deze vormen van Wmo zijn even dringend voor de aanvrager,” zei Kieboom toen, “dementerende ouderen die wachten op dagbesteding kunnen snel achteruitgaan in de wachttijd, terwijl wachten op een andere vorm van Wmo minder ingrijpende gevolgen zou kunnen hebben.” In de motie, ingediend samen met ONS en Nissewaard Lokaal, werd daarom gevraagd om te onderzoeken hoe een vorm van triage onderscheid kan maken naar urgentie en wachttijd voor de verschillende Wmo-aanvragen. De motie werd unaniem aangenomen.
Inmiddels is samen met Thuis in Nissewaard en het team Wmo een afsprakenkader opgesteld waarin staat welke ondersteuningsaanvragen met voorrang worden opgepakt. In het afsprakenkader staat dat ondersteuningsvragen van inwoners in een vergevorderd stadium van progressieve ziekten als MS of ALS, evenals in een vergevorderd stadium van dementie met voorrang worden opgepakt. Inwoners die terminaal zijn en zich in de laatste fase van hun leven bevinden alsmede inwoners die reeds een Wmo-voorziening bezitten en vanuit een andere gemeente naar Nissewaard verhuizen ontvangen ook voorrang.
Kieboom is tevreden: “Zo hopen we dat de juiste zorg op het juiste moment bij onze inwoners terechtkomt”, besluit Dorothé Kieboom.