PvdA blij met nieuwe Armoedebeleid én de Rotterdampas

Door Dorothé Kieboom op 26 september 2019

Armoede is een reëel probleem voor een grote groep inwoners van Nissewaard. Zij ondervinden dagelijks de gevolgen van een langdurig laag inkomen. Zelfs voor inwoners die een baan hebben kunnen bepaalde uitgaven een grote aanslag zijn op het budget. Meedoen aan bepaalde activiteiten zoals sport en cultuur is dan niet langer vanzelfsprekend.

De PvdA Nissewaard heeft in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen daarom aangedrongen op een nieuw armoedebeleid dat uitgaat van voorzieningen in natura en het invoeren van een pas die het mogelijk maakt toch mee te doen aan allerlei activiteiten. De PvdA is daarom blij met het nieuwe beleid, dat in 2020 ingaat en er op gericht is zoveel mogelijk mensen te helpen om toch deel te kunnen nemen aan leuke en leerzame activiteiten.

Zo kunnen inwoners met een inkomen tot 150% van de bijstandsnorm straks gebruik maken van de hulp van Stichting Leergeld en het Jeugdfonds voor activiteiten in het kader van sport en cultuur. Ook komt de Rotterdampas voor een gereduceerd tarief beschikbaar voor inwoners met een inkomen tot 120% van de bijstandsnorm.

Voor de kinderen van deze inwoners komt er vanaf 2021 bovendien een tegoed op de pas te staan dat gebruikt kan worden voor allerlei doeleinden. “Door middelen te verstrekken ‘in natura’ worden de voorzieningen gebruikt voor het juiste doel en kunnen kinderen toch gewoon naar een sport of op muziekles,” zegt Thérèse van Wassenaar, raadslid voor de PvdA en woordvoerder voor de partij op het gebied van armoede. De jaarlijkse financiële toeslag zal voortaan bestaan uit een vast bedrag van €250,-. Dit bedrag is voor sommige inwoners lager dan zij gewend waren, omdat er voorheen een aanvullende toeslag aangevraagd kon worden. “Dat zou voor problemen kunnen zorgen wanneer men plots voor een grote, noodzakelijke, uitgave staat” zegt van Wassenaar. “De mogelijkheid om het eigen risico mee te nemen in de collectieve zorgverzekering biedt dan wat extra lucht omdat zij hiermee maandelijks geld besparen op dat eigen risico. Daarnaast kunnen zij in deze gevallen ook een aanvraag voor bijzondere bijstand doen en is de gemeente in gesprek over een samenwerking met de Stichting Urgente Noden. Deze stichting kan op korte termijn financiering regelen wanneer er noodzakelijke kosten gemaakt moeten worden.”

De PvdA erkent dat armoedevoorzieningen een ingewikkelde en tere kwestie zijn en dat er altijd mensen buiten de boot kunnen vallen. Maatwerk is van groot belang. De partij vind het dan ook belangrijk om de resultaten van het nieuwe beleid, dat in 2020 ingaat, goed te evalueren en aan te passen wanneer dit nodig blijkt.

Dorothé Kieboom

Dorothé Kieboom

Geboren in 1965 in Werkendam, kwam ik in 1990 (via Rotterdam) naar Spijkenisse. Eerst woonde ik in Maaswijk, later ben ik verhuisd naar Spijkenisse Noord. Er is hier veel ruimte en groen, en de centrale ligging ten opzichte van het centrum van Spijkenisse en de ontsluitingswegen zijn grote pluspunten van mijn wijk. Om de voorzieningen

Meer over Dorothé Kieboom