PvdA Nissewaard is blij dat het kabinet eindelijk over de brug komt en voor komend jaar duidelijkheid geeft over extra middelen voor Jeugdhulp. Per 1 januari 2015 is de Jeugdzorg aan de gemeenten overgedragen. Sindsdien hebben de gemeenten en ook PvdA-raadslid Willem Heijdacker in o.a. de commissie Sociaal Domein van de gemeente Nissewaard meerdere malen de noodklok geluid over de beperkte financiële middelen. In een arbitragezaak hierover tussen de VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten) en het Rijk, zijn de gemeenten in het gelijk gesteld. Het kabinet zal voor 2022 €1,314 miljard extra beschikbaar stellen aan gemeenten ter compensatie van de tekorten in de jeugdzorg. Dat komt bovenop de eerder door staatssecretaris Blokhuis toegezegde € 300 miljoen voor dat jaar.
Volgens Heijdacker wordt er door het kabinet eindelijk gehoor gegeven aan de roep om meer geld beschikbaar te stellen aan de Jeugdhulp. “Zonder extra middelen kunnen we onze kinderen niet bieden, wat wij hen zouden willen en moeten bieden”, aldus Heijdacker. Nu er extra geld komt vanuit het Rijk kunnen de problemen worden aangepakt en worden gemeenten in staat gesteld om structureel de grote puzzel te leggen voor de jeugdzorg in de regio, maar bovenal in Nissewaard. Ondanks het positieve bericht vanuit het Rijk, zijn er de komende periode nog voldoende uitdagingen. Zo zorgde de COVID-19 pandemie ervoor dat er meer hulpvraag en behoefte voor specialistische jeugdhulp bij kwam. De toch al lange wachtlijsten zijn daardoor alleen maar verder toegenomen. Dat is zorgelijk. Met de extra financiën is het belangrijk om voldoende goed opgeleid personeel te werven en jeugdzorgwerknemers en toekomstige -werknemers de juiste opleidingen versneld aan te bieden. Dit moet zo snel als mogelijk starten. Juist ook voor mensen die tot op heden nog niet hebben kunnen toetreden tot de arbeidsmarkt, zoals nieuwkomers. “We hebben alle handjes nodig om de wachtlijsten weg te werken”, aldus Heijdacker.
Naast financiën zijn er ook hervormingen nodig om voor de toekomst goede en betrouwbare jeugdzorg te kunnen bieden, waarbij ieder kind zich in een veilige thuissituatie begeeft. Voor de situaties waar dit niet geldt, moet een goede aanpak worden geboden door specialistische, betrokken en verantwoordelijke hulpverleners, waarbij de hulpvraag van het kind centraal staat.