De gemeente Utrecht is na een geslaagde proef gestopt met de relatief strenge bijstandsregels die gelden voor jongeren tot 27 jaar. Hiermee loopt Utrecht vooruit op landelijk beleid dat in 2025 zou moeten ingaan. Andere gemeenten zoals o.a. Arnhem volgen dit voorbeeld; in meerdere gemeenten worden over dit onderwerp vragen gesteld.
De fracties van PvdA Nissewaard en GroenLinks Nissewaard hebben daarom gezamenlijk schriftelijke vragen gesteld over dit onderwerp aan het college van Nissewaard. Zo willen zij weten hoeveel jongeren onder de 27 jaar in de problemen komen door deze strengere regels en of er zicht is op de problemen die jongeren hierdoor hebben. Ook vragen Kieboom en Bik namens hun partij, of het college bereid is om na te gaan of het verstandiger is deze strengere regels voor jongeren af te schaffen in Nissewaard, zoals andere gemeenten al eerder deden.
In Utrecht wordt gezegd dat de nieuwe werkwijze echt helpt: door jongeren meteen te helpen, wordt geprobeerd te voorkomen dat jongeren grote schulden opbouwen en diep in de problemen komen. Dat zou ook in Nissewaard het uitgangspunt moeten zijn vinden PvdA en GroenLinks.