Goed wonen in een prettige buurt
Verkiezingsprogramma

Goed wonen in een prettige buurt

Wonen

Wonen is meer dan bouwen. Het gaat ook om woonomgeving, voorzieningen, scholen, medische zorg. Kortom alles wat maakt dat men gelukkig is met straat, buurt, wijk, dorp of stad. Voor de één is dat wat makkelijker dan voor de ander. Daarom dragen we zorg dat in wijken waar inwoners het vaak wat moeilijker hebben, het welzijnswerk op peil komt en gaan we samen met inwoners, scholen en maatschappelijke- en zorgorganisaties de problemen te lijf. We zoeken naar oplossingen die het beste zijn voor inwoners én de buurt en vinden het belangrijk dat het niet uitmaakt in welke buurt je woont en waar je wieg staat. We kiezen ervoor om te investeren in duurzaamheid en essentiële voorzieningen zoals de school, bibliotheek en het buurthuis. Daarmee maken we de stad of kern niet alleen tot een fijne woonplek, maar ook tot een sociale ontmoetingsplaats, zoals bijvoorbeeld de Haveling in Geervliet of het wijkcentrum in Groenewoud. We pakken de regie als gemeente terug en werken samen om de volkshuisvesting in ere te herstellen, zodat we ervoor kunnen zorgen dat er in onze gemeente voldoende betaalbare (huur)woningen gebouwd worden. Zo wordt het aanbod voor starters vergroot en nemen de wachtlijsten voor sociale huurwoningen af. Wij streven naar een gemeente als een fijne woonplaats voor iedereen

Onze keuzes:

We investeren in gemengde wijken en kernen

Dit doen we door gemengd te bouwen voor alle inkomensgroepen en alle leeftijden. De leefbaarheid wordt beter als mensen elkaar ontmoeten in de eigen wijk of kern, op school of tijdens het sporten in de buurt.

Wijken en kernen worden netjes onderhouden, zodat de leefbaarheid toeneemt

Wijken en kernen en beschikken over voldoende voorzieningen zoals buurt- en dorpshuizen, scholen of speelplaatsen voor kinderen.

We verdichten de woningvoorraad waar mogelijk rond de metrostations

Denk hierbij aan jongeren- en studentenhuisvesting in de nabijheid van metro Spijkenisse Centrum.

In de nabijheid van de kernen staan we alleen kleine woningbouwprojecten toe als dit een toegevoegde waarde is voor de instandhouding van de voorzieningen en (verhuis)kansen biedt voor de bewoners in de kern

Op deze manier behouden de kernen hun identiteit.

Wij zetten in op meer betaalbare woningen, waaronder in de sociale huursector

We willen zo de wachtlijsten voor een huurwoning verkorten.

Verduurzaming mag niet leiden tot hogere woonlasten

Duurzaamheid is belangrijk, maar je kan niet groen doen als je rood staat. Verduurzaming mag dus niet leiden tot hogere woonlasten.

Meer mensen moeten kunnen huren voor een eerlijke prijs

Dit willen we bereiken door woningbouwcorporaties ook de zogenaamde middenhuur-woningen (€ 737,14 tot maximaal € 1000 p/mnd prijspeil 2020) te laten bouwen.

Huren houden we betaalbaar

We maken met de corporaties afspraken over huurprijzen. Landelijk willen we geen bezuiniging op de huurtoeslag.

We houden de goedkopere en de sociale voorraad op peil

We willen geen vermindering van het aantal goedkopere huurwoningen, de sociale voorraad moet op peil blijven. Als verdunning van het aantal sociale huurwoningen noodzakelijk is, lossen we dat op door herbouw elders. Zo houden we de woningvoorraad in balans met woonruimte voor iedereen.

Starterslening breiden we uit

We vinden dat meer jongeren in aanmerking zouden moeten komen voor een starterslening, jongeren kunnen hierdoor eerder een woning kopen.

We bevorderen de doorstroming voor huurwoningen

We willen een aanpassing van de toewijzingsregels voor huurwoningen, zodat bewoners die nu in goedkopere huurwoningen wonen, voorrang krijgen bij verhuizing naar een andere meer passende woning.

We bevorderen de doorstroming voor koopwoningen

Voor koopwoningen willen we afspraken met ontwikkelaars, zodat eigenaren van goedkopere koopwoningen worden geholpen met doorstroming.

We willen dat bij nieuwbouwwoningen mensen met een maatschappelijk beroep (zorg, onderwijs of politie) bepaalde periode voorrang kunnen krijgen bij inschrijving

Op deze manier behouden we deze mensen binnen de gemeente.

We willen een antispeculatiebeding invoeren bij nieuwbouwwoningen en een woonplicht invoeren

In dit verband willen we ook het opsplitsen van woningen verbieden en willen we zo overbewoning bestrijden.

Het is essentieel dat inwoners betrokken worden bij toekomstige omgevingsvisies

Met de invoering van de Omgevingswet wil de overheid de regels voor ruimtelijke ontwikkeling vereenvoudigen en samenvoegen, zodat het in de toekomst makkelijker is om bouwprojecten te starten. Voor de PvdA is het essentieel dat inwoners betrokken worden bij toekomstige omgevingsvisies middels een participatieverordening, waarbij belangenafwegingen worden gemaakt met oog voor minderheidsstandpunten.

Deel dit