Liefdevolle zorg
Verkiezingsprogramma

Liefdevolle zorg

Spoedzorg

De PvdA is trots op de realisatie van de integrale spoedpost in het Spijkenisse Medisch Centrum (SMC) in samenwerking met de huisartsenpost. Door deze nieuwe ontwikkeling kunnen de meeste niet levensbedreigende acute opnames in ons Spijkenisse Medisch Centrum (SMC) plaatsvinden. Waar mogelijk zullen wij met partners als het SMC blijven zoeken naar verbeteringen binnen de spoedzorg. Daarnaast denken we mee om het dreigende huisartsentekort tegen te gaan. Het te lang moeten wachten op een ambulance bij acute noodsituaties (de zogenaamde A1 spoedritten) is onacceptabel, niet alleen bij de spoedritten maar ook bij niet-spoedeisende ambulanceritten duurt de aanrijtijd in sommige gevallen te lang. Daarom is de PvdA blij met de realisatie van een extra opkomstlocatie in Nissewaard, waar meerdere ambulances gestationeerd zijn. Naast alle professionele inzet van onze veiligheidspartners geven we als gemeente ook het goede voorbeeld door Nissewaard Hartveilig te maken door AED’s publiek toegankelijk te maken.

Onze keuzes:

24-uursopening van de integrale spoedpost in het Spijkenisse Medisch Centrum

De PvdA zet zich al jaren in voor een 24-uursopening van de integrale spoedpost in het Spijkenisse Medisch Centrum. Hier blijven we ons voor inzetten.

We maken in samenwerking met de huisartsen een plan van aanpak om het huisartsentekort tegen te gaan

De huisartsen zijn de ruggengraat van ons zorgsysteem. Het is daarom belangrijk om voldoende huisartsen te hebben in Nissewaard.

We blijven streven naar verbetering van de aanrijtijden van ambulances en de invulling van de spoedzorg

De PvdA zet zich al jaren in voor snellere aanrijtijden van ambulances. Dit zullen we de komende jaren blijven doen.

We zorgen dat heel Nissewaard Hartveilig is en blijft

Dit doen we door de dekkingsgraad van publieke AED’s te waarborgen en stimuleren inwoners burgerhulpverlener te worden door actief reanimatiecursussen aan te bieden.

De PvdA draagt als partij financieel bij aan de realisatie van buurtAED’s

Dit doet de PvdA om het initiatief van bewoners te ondersteunen. Regelmatig reiken we een Pluim van de Arbeid uit aan bewoners die een AED willen realiseren.

Eenzaamheid

Mensen wonen zo lang mogelijk thuis in hun eigen wijk of kern. Tegelijkertijd zien we dat niet alleen bij ouderen, maar ook bij jongeren, eenzaamheid vaker voorkomt. Het bestrijden van eenzaamheid zien we als een belangrijke maatschappelijke opgave. Liever elke week iemand die langsgaat bij een kwetsbare oudere om te vragen hoe het gaat en wat er nodig is, dan dat we alles vertalen in het maximum aantal uren huishoudelijke hulp. Initiatieven van ouderenorganisaties, zoals Stichting Welzijn Ouderen Spijkenisse (SWO) en Stichting Service Bureau Ouderen Bernisse (SBO), en het jongerenwerk (JOZ) zijn hard nodig en verdienen de steun van de gemeente. De PvdA is blij met de aansluiting op de Rotterdampas welke met een gereduceerd tarief te verkrijgen is voor mensen met een lager inkomen. Inwoners hebben middels de Rotterdampas beschikking over allerlei uitjes en activiteiten met als doel mensen meer mee te laten doen in de samenleving en eenzame inwoners makkelijker uit hun isolement te halen. Dit kan juist ook in groepsverband en/of verenigingsverband. Denk hierbij aan fikse kortingen op het bezoeken van theater en bioscoop, maar ook de fluisterboten en sportverenigingen.

Onze keuzes:

Wij willen inwoners meer betrekken bij oplossingen tegen eenzaamheid

Dit doen we in het kader van Thuis in de Wijk. Daarnaast willen meer aandacht voor de initiatieven gekoppeld aan de websites: www.nissewaardvoorelkaar.nl en www.actiefinnissewaard.nl

We nemen met onze lokale partners het initiatief voor een samenwerkingsverband tegen eenzaamheid

Daarvoor leggen we huisbezoeken af en zorgen we voor voldoende ontmoetingsplekken in de wijken en kernen.

Liefdevolle zorg zit in een goede (vertrouwens)band van mensen met zorg- en hulpverleners

Elke keer als die band verbroken wordt bemoeilijkt dit de te geven liefdevolle zorg. We streven er daarom naar om zo veel als mogelijk met vast (zorg)personeel te werken. Om dat te bewerkstelligen werken we als gemeente zoveel mogelijk met langdurige overeenkomsten of subsidies.

De activiteiten en mogelijkheden van de Rotterdampas worden de komende periode verder uitgebreid

Op deze manier kunnen mensen deelnemen aan meer activiteiten.

Jeugdhulp

Gelukkig gaat het met de meeste jeugdigen goed. Er zijn ook jeugdigen die een beetje hulp of zorg nodig hebben. Vaak is dit tijdelijk omdat het thuis of op school even wat minder gaat. En tot slot is er een kleine groep jeugdigen die echt zwaardere zorg nodig heeft en soms te maken krijgen met de jeugdbescherming. De focus moet liggen op de versterking van de lokale sociale infrastructuur: vroegsignalering, preventie door het Centrum van Jeugd en Gezin (CJG), jeugdhulpaanbieders, kinderopvang en het onderwijs. We willen daarmee de samenwerking versterken tussen hulp op school of kinderopvang en de jeugdhulp. Dit moet leiden tot het meer gezamenlijk inzetten van de zorgmiddelen van de gemeente en het onderwijs. Per gezin is er één gerichte aanpak. Een integrale benadering op de terreinen jeugdhulp en het passend onderwijs is van groot belang en vraagt een duidelijke, maar zachte regie van de gemeente. Problemen die kinderen ondervinden hebben vaak te maken met problemen in het gezin. Wij willen dan ook zo snel mogelijk komen tot integrale teams voor jeugd- en volwassenenproblematiek.

Onze keuzes:

We dringen de administratieve lasten voor de jeugdaanbieders nog verder terug

We dringen dit terug door meer flexibiliteit in inkoop Jeugdzorg door GR Jeugdhulp Rijnmond en zetten de vrijgekomen middelen in voor meer preventie voor kinderen en gezinnen.

We zorgen voor een integrale aanpak tussen verloskundigen, kraamzorg en CJG

Dit doen we om ook al in de prenatale fase (zwangerschap) ondersteuning te kunnen bieden aan toekomstige (kwetsbare) ouders en kinderen. Gezinnen ervaren daarbij een vloeiende overgang tussen de verschillende aanbieders. Daarnaast bieden we collectieve voorlichting over ouderschap aan alle jonge ouders.

We willen eerder ondersteuning bieden

Dit doen we om er voor te zorgen dat waar mogelijk problemen klein blijven.

We willen lokale samenwerking tussen onderwijs, kinderopvang, jeugdhulp en gemeente

Door het gezamenlijk inzetten van de budgetten worden gezinnen beter en sneller geholpen.

We accepteren geen wachtlijsten

We leveren waar nodig overbruggingszorg.

We versnellen het proces om te komen tot gezamenlijke aanpak voor de ondersteuning aan de jeugd en volwassenen

Door een gezamenlijke aanpak ondersteunen we een efficiëntere aanpak.

We vragen speciale aandacht voor de overgang 18-/18+

Dit is een kwetsbare overgang. Het is belangrijk deze zo goed mogelijk te begeleiden.

We werken met meldcodes voor het herkennen van signalen van kindermishandeling en huiselijk geweld

Met instellingen in Nissewaard worden goede afspraken gemaakt over het naleven van de meldingsplicht door zorgverleners.

We maken beleid voor jongeren met betrokkenheid van de jongeren zelf

We betrekken jongeren bij zaken die henzelf aangaan. Dit verhoogt de slagingskans en zorgt voor meer betrokkenheid onder jongeren.

Wangedrag van kinderen en (groepen) jongeren wordt aangepakt

Dit doen we niet alleen door stevige handhaving, maar ook met zorg en ondersteuning in samenwerking met politie, handhaving, jongerenwerk en school.

We kiezen ervoor om niet alleen via repressie, maar vooral met preventie probleemgedrag van jongeren aan te pakken

We willen de weerbaarheid van kinderen/jongeren en gezinnen versterken door een integrale aanpak, die is gericht op het voorkomen van alcohol- en drugsgebruik, pestgedrag op scholen en social media, seksueel misbruik en problemen bij een vechtscheiding.

We continueren de inzet van de praktijkondersteuners bij de huisarts

We wisselen ervaringen uit over de ontwikkeling van onze jeugd door middel van monitoring.

Kinderen met heftige problematiek (psychische of gedragsproblemen) mogen nooit tussen wal en schip vallen, doordat zorgaanbieders naar elkaar wijzen

Kinderen moeten te allen tijde de zorg krijgen die ze nodig hebben.

In de regio wisselen we ervaringen uit over de ontwikkeling van onze jeugd door middel van actieve monitoring

We doen dit zodat we snel kunnen inspelen op maatschappelijke ontwikkelingen en middelen effectief kunnen inzetten om onze jeugd fijn en veilig op te laten groeien.

Ouderenzorg

De PvdA wil dat iedereen in Nissewaard prettig oud kan worden. Het vervallen in een sociaal isolement, waarbij je geen netwerk van familie of bekenden hebt, zorgt voor toename van eenzaamheid. Dit behoeft met name voor kwetsbare ouderen in Nissewaard extra aandacht. Door middel van een mooie samenwerking is de opvang van ouderen in medisch kwetsbare situaties of tijdelijke ziekte in het Spijkenisse Medisch Centrum gerealiseerd door het openen van het Buurtzorgpension, zodat mensen dicht bij eigen huis (tijdelijk) verpleegd en verzorgd kunnen worden. Het ontwikkelen van Thuis in de Wijk voor het bereiken van alle inwoners die ondersteuning zoeken en nodig hebben, wordt door de PvdA van harte ondersteund. Er moet voldoende en een divers aanbod zijn van dagactiviteiten voor ouderen. Juist ook voor ouderen met (beginnende) dementie, waarbij de mens achter de dementie centraal staat. We zijn een dementievriendelijke gemeente. Het samenkomen wordt gestimuleerd, ook als daarvoor vervoer nodig is.

Onze keuzes:

We maken duidelijk wat Thuis in de Wijk inhoudt voor onze inwoners

We maken dit duidelijk zodat zij weten waar zij terecht kunnen met hulpvragen.

We gaan nieuwe woonvormen realiseren

We gaan nieuwe woonvormen realiseren waar mensen met dementie tijdig heen kunnen als zij willen en we organiseren dagactiviteiten die toegankelijk zijn voor mensen met dementie. Er is voldoende en divers aanbod nodig, waarbij ook aandacht is voor de beschikbaarheid van vervoer.

Banen, opleidingen en stageplaatsen voor verpleegkundigen en verzorgenden moeten worden uitgebreid door de realisatie van een zorgcampus

Dit moet worden uitgebreid op een manier waarbij organisaties vanuit de zorg nauwer met elkaar gaan samenwerken ten behoeve van de zorg aan onze inwoners.

Mantelzorg

Onze samenleving kan niet zonder al die mensen die mantelzorg verlenen. Van groot naar klein en van er 24/7 voor iemand zijn tot af en toe een boodschap doen voor de buurman. Al die vormen van mantelzorg zijn onmisbaar voor de mensen die worden geholpen én voor ons als samenleving. Mensen steken vaak al hun energie, liefde en passie in hun zorg, maar tegelijkertijd kan intensieve mantelzorg ongelooflijk zwaar zijn. Daarom willen we hen ontlasten.

Onze keuzes:

Wij pleiten voor optimale ondersteuning van mantelzorgers

Dit kan door tijdelijk extra hulp te bieden (respijtzorg), maar zeker ook door erkenning en waardering. Door afstemming en samenwerking met verschillende maatschappelijke zorg- en welzijnsorganisaties is maatwerk mogelijk.

We maken lotgenotencontacten mogelijk

Op deze manier bestrijden we eenzaamheid en ondersteunen we begrip.

Pleegouders zijn goud waard

We ondersteunen hen als dat nodig is en voorkomen dat pleegouders uitvallen. Zowel voor de ouders als voor de pleegkinderen is uitval dramatisch.

We ontwikkelen initiatieven in de week van de mantelzorger

Op deze manier geven we extra aandacht aan de mantelzorgers binnen onze gemeente.

We stellen de Rotterdampas gratis ter beschikking aan mantelzorgers en pleegouders

Als blijk van waardering stellen we de Rotterdampas gratis ter beschikking aan mantelzorgers en pleegouders, zodat zij leuke activiteiten in de buurt kunnen ondernemen.

Zorg in de buurt

Iedereen moet kunnen rekenen op goede zorg. Ondanks de beperkte beschikbare middelen vanuit het rijk, vindt de PvdA dat een beperkt budget nooit een belemmering mag zijn om de zorg te leveren aan iemand die dat nodig heeft. Als je ziek bent of iemand in je omgeving dat is, heb je hulp nodig en is al het andere onbelangrijk. Dan wil je erop kunnen rekenen dat jij of je naasten de juiste zorg, aandacht en liefde krijgen. Niet op basis van wie je bent, maar op basis van wat je nodig hebt. De medewerkers in de zorg werken keihard. Daarbij zijn ze soms veel tijd kwijt aan de administratie en verantwoording. Tijd die de zorgmedewerkers veel liever aan hun cliënten zouden willen besteden. De PvdA gaat uit van vertrouwen in de zorg- en welzijnsprofessionals door met zorgaanbieders te werken, die niet gaan voor zoveel mogelijk winst maken, maar voor goede zorg. Niet het geld, maar de mens staat centraal.

Onze keuzes:

We zorgen voor liefdevolle zorg in de nabijheid van onze inwoners

Op deze manier kunnen inwoners blijven wonen op de plek die zij het prettigst vinden.

Eigen verantwoordelijkheid mag nooit een smoes zijn om geen hulp te leveren

Geld mag nooit een belemmering zijn om de hulp te bieden die nodig is.

We willen de solidariteit terug in de zorg

We gaan op zoek naar manieren om de omgekeerde solidariteit van het abonnementstarief in de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) te keren. Mensen met een dikke portemonnee zijn gebruik gaan maken van voorzieningen, die zij voorheen prima zelf konden betalen. De zorg van mensen die het echt nodig hebben, komt daarmee onder druk te staan. Dit vinden wij onrechtvaardig.

Huishoudelijke hulp is een noodzakelijke ondersteuning voor inwoners

Huishoudelijke hulp is een noodzakelijke ondersteuning voor inwoners die dit niet meer zelf kunnen en toch thuis blijven wonen. Persoonlijk contact is belangrijk om te bepalen welke taken de inwoner nog zelf kan en welke taken familie en mantelzorgers kunnen overnemen.

Deel dit