Kunst en cultuur
Een liedje dat een dierbare herinnering teweegbrengt. Het festival waarop je je grote liefde hebt leren kennen. Of die ene film waarbij je elke keer een traan laat. Kunst en cultuur zorgt voor saamhorigheid, troost, creativiteit, inspiratie en verbeeldingskracht. Kunst en cultuur zijn overal in ons dagelijkse leven en tegelijkertijd laat zij ons soms ontsnappen aan de alledaagsheid van het leven. In een druk bestaan of juist wanneer we veel thuis zitten, zijn het films, televisieprogramma’s, boeken, muziek, schilderijen en een mooi beeld die het leven aangenaam maken. Kunst en cultuur is belangrijk in ons leven. Het gaat over wie we zijn, over onze drijfveren en onze dromen. Het is de manier waarop we met elkaar omgaan en de verhalen die we elkaar vertellen. Het houdt zaken bespreekbaar en verkennen nieuwe wegen. Bij uitstek heeft kunst en cultuur de gave om dialoog te laten plaatsvinden en dragen ze bij aan het overbruggen en helpen begrijpen van verschillen. Het verbindt, raakt, verheft, ontspant en geeft plezier. Daarom moet kunst en cultuur voor iedereen toegankelijk zijn en ondersteunen we makers en instellingen zoals: De Boekenberg, Centrum van de Kunsten en Theater De Stoep. We willen ook andere (sociaal) culturele voorzieningen en initiatieven in wijken en dorpen behouden, zoals de molens en historische verenigingen.
Onze keuzes:
We investeren in en zijn zuinig op onze culturele voorzieningen en willen deze behouden om de leefbaarheid en aantrekkelijkheid van onze gemeente te vergroten
Onze culturele voorzieningen hebben een grote aantrekkingskracht. Dit vergroot de leefbaarheid en de aantrekkelijkheid van onze gemeente.
In wijken en kernen, waar deelname aan culturele activiteiten niet vanzelfsprekend is, moedigen we dit aan
Alle kinderen en jongeren moeten gebruik kunnen maken van cultuureducatie door samenwerking tussen culturele instellingen en het onderwijs
Door samenwerking met het Cultuurfonds maken we onder andere muzieklessen voor iedereen toegankelijk.
Bibliotheek De Boekenberg is een belangrijke culturele ontmoetings- en verblijfsplaats
Dat betekent dat er in de bibliotheek middels het (digi)Taalhuis een bijdrage wordt geleverd aan de bestrijding van analfabetisme en laaggeletterdheid, er een informatiepunt digitale overheid is om onze inwoners digitaal vaardiger te maken en er plek is voor inwoners om te studeren en tot rust te komen. Daarnaast legt de bibliotheek verbindingen met andere (buurt)bibliotheken en is elke school voorzien van een bibliotheek op school.
Gratis lidmaatschap van de bibliotheek voor specifieke doelgroepen ondersteunen wij
Het aanbod van het Centrum van de Kunsten brengen we dichter naar scholen en welzijnsorganisaties toe
Het Centrum van de Kunsten, De Boekenberg en De Stoep bieden een platform voor cultureel ondernemerschap
Theater De Stoep blijft een gastvrij en aantrekkelijk theater voor onze inwoners
Het theater is een belangrijk cultureel centrum binnen onze gemeente. Dit moeten we koesteren.
Cultureel erfgoed beschermen en behouden we
We realiseren een Cultuurmuseum over de ontstaansgeschiedenis van Nissewaard
Er is veel geschiedenis om te vertellen. Het zou daarom mooi zijn om een Cultuurmuseum te realiseren waar dit aan bod kan komen.
We willen een Poppodium om jongeren en muzikanten te faciliteren in hun passie voor muziek en spoken word
Op deze manier kunnen we onze inwoners enthousiast maken voor muziek en spoken word en hebben talenten de mogelijkheid om hun talent te uiten.
We stimuleren cultuurbeleving door dichtregels toe te voegen in de openbare ruimte
We zetten de Spijkenisserbrug in de schijnwerpers want het is en blijft wel “onze klere brug”
We zetten de Spijkenisserbrug in de schijnwerpers zodat deze Spijkenisser icoon niet alleen mag worden gehaat door automobilisten maar juist ook mag worden bewonderd door onder andere bewoners langs de Oude Maas.
We breiden het culturele aanbod uit met kortingen via de Rotterdampas
We maken meer evenementen en festivals mogelijk in Nissewaard
Sport
Sport is passie, gezondheid en gezelligheid en bovenal een belangrijk middel om te leren samenwerken, te verliezen, te winnen en te leren incasseren. Elke week staan vele vrijwilligers van verenigingen voor dag en dauw op om het beoefenen van hun sport in onze gemeente mogelijk te maken. Daarmee leveren ze een onmisbare bijdrage voor het vitaal en krachtig houden van onze lokale samenleving. Juist ook in onze kernen. Denk hierbij aan het Bernissebad in Heenvliet en zwembad ’t Molengors in Zuidland. Wie sport en lid is van een sportclub, is vaak gezonder en heeft een breder sociaal netwerk. Wij koesteren onze vrijwilligers en verenigingen en zien sport als een belangrijke publieke voorziening.
Sport en bewegen moet toegankelijk te zijn voor iedereen: kinderen, jongeren, volwassen en ouderen. De gemeente haalt samen met fondsen financiële drempels weg om sporten voor mensen met een smalle portemonnee mogelijk te maken. Een veilig sportklimaat is essentieel om sportplezier en talentontwikkeling te stimuleren. We zetten in op het nadrukkelijker helpen van sportverenigingen om uitwassen langs de zijlijn en binnen sportverenigingen aan te pakken. Meer sportplezier verhoogt volgens ons ook de sportprestatie. Met buurtsportcoaches/combinatiefunctionarissen willen we gericht inzetten om vrijwilligers te ondersteunen, verenigingen te versterken en sport te verbinden met onderwijs en welzijn. Voor sport en bewegen zijn er bovendien goede accommodaties nodig. We kiezen voor nieuwe vormen van samenwerking om sporten te verbinden met andere sporten en groepen. Als dat nodig is helpen we sportaccommodaties om te verduurzamen, zodat ook onze sportverenigingen klaar zijn voor de toekomst.
Onze keuzes:
We stimuleren onze inwoners om lid te worden van een sportvereniging en bieden kinderen, jongeren, senioren en ouderen met een smalle(re) portemonnee ruimhartige financiële ondersteuning, zodat iedereen mee kan doen
We zetten in op het versterken van sportverenigingen om hun maatschappelijke bijdrage zo groot mogelijk te maken
We helpen de sportverenigingen bij het verduurzamen, renoveren en zo nodig uitbreiden van hun accommodaties.
Goede sportvoorzieningen zijn noodzakelijk. Ook voor mensen met een fysieke of geestelijke handicap.
We bieden mogelijkheden voor verruiming van het sportaanbod door onder andere tennisverenigingen te faciliteren bij het realiseren van padelbanen
Topsport en topsportevenementen inspireren om het beste uit jezelf te halen en dragen bij aan de verbondenheid
Bij de inrichting en ontwikkeling van buitenruimte houden we nadrukkelijker rekening met bewegen
Zo investeren we in wandel-, hardloop- en fietsroutes, maar ook buitenfitness of yoga in de parken. Voor jeugd zorgen we in samenwerking met jongerenwerkers voor voldoende (trap)veldjes en freerunparken om sportieve evenementen te organiseren.
We vinden dat ieder kind een zwemdiploma moet kunnen halen
Als PvdA reiken we actief de Pluim van de Arbeid uit aan sportverenigingen als blijk van waardering voor hun maatschappelijke bijdrage
De Pluim van de Arbeid is een financiële ondersteuning opgebracht door lokale PvdA politici en leden.