Door Wouter Struijk op 2 maart 2014

”Samenwerking moet overlastgevende windmolens uitbannen”

De gemeente Bernisse en de inwoners van Heenvliet en Geervliet zijn opgeschrikt door een aantal kolossale windmolens aan de randen van de dorpskernen. De bewoners voelen zich gedupeerd, omdat de gemeente Rotterdam de procedures die gelden voor de bekendmaking van de bouw van windmolens niet juist heeft nageleefd. De bekendmaking van de omgevingsvergunning heeft namelijk niet plaatsgevonden in de huis-aan-huisbladen van de gemeente Bernisse, waardoor de bezwaarprocedure niet op gang is gekomen. Daarnaast heeft de gemeente Bernisse onderschat wat de impact is van de windmolens, waardoor zij geen aanvullende zienswijze hebben ingediend. De gemeente Bernisse is uitgegaan van de toezegging van de gemeente Rotterdam dat er geen sprake zou zijn van een aantasting van de belevingswaarde voor de dorpskernen en het landschap.

 

Afgelopen woensdag heeft er een rechtszitting plaatsgevonden, waarbij bewoners eisen dat de procedure opnieuw moet worden doorlopen alvorens de bouw verder kan gaan. De rechter zal binnen twee weken een oordeel vellen. Namens de Partij van de Arbeid Nissewaard is Wouter Struijk, lijsttrekker voor de PvdA bij de gemeenteraadsverkiezingen in november 2014, nadrukkelijk betrokken bij het proces. Struijk was aanwezig op de publieke tribune van de rechtszitting en heeft met verbazing aangehoord hoe de gemeente Rotterdam haar standpunt verdedigde. “Iedereen kan zien dat de plaatsing van windmolens op de manier zoals dat gebeurt bij Geervliet en Heenvliet ongelofelijk veel impact heeft op de omgeving, waardoor draagvlak voor dit soort projecten en het vertrouwen in de overheid enorm afneemt,” aldus Wouter Struijk.

Struijk, op dit moment raadslid in de gemeente Spijkenisse, heeft de problematiek met betrekking tot de windmolens direct in de gemeenteraad van Spijkenisse op de agenda gezet, zodat er geen nieuwe verrassingen bij kunnen komen en een gezamenlijke strategie kan worden bepaald. “Op dit moment is het afwachten wat het oordeel zal zijn van de rechter, maar op het moment dat de procedure opnieuw moet dan kunnen we direct uit de startblokken. Overheden moeten samen met elkaar om tafel om grensoverschrijdende projecten een succesvolle invulling te geven en vervolgens zorgen dat zij op draagvlak kunnen rekenen bij bewoners.” Verder geeft Struijk aan dat de huidige manier waarop invulling wordt gegeven aan het plan om meer windmolens te plaatsen niet uit te leggen is aan bewoners. “Dit is mateloos irritant,” aldus Struijk.

 

Namens de PvdA zijn er contacten gelegd met de gemeenteraad van Rotterdam, het waterschap en de provincie om in afwachting van de uitspraak van de rechter alvast voorbereidingen te treffen voor een nieuwe procesgang dan wel dergelijke situaties in de toekomst te voorkomen. Ook in de gemeente Korendijk dreigen namelijk enorme windmolens uit de grond te worden gestampt. Ook hier zullen bewoners van een naburige gemeente last ondervinden, zoals de bewoners uit Hekelingen. De PvdA wil dit zo snel mogelijk bespreken met het college van B&W.

Wouter Struijk

Wouter Struijk

Ik ben Wouter Struijk (1988) geboren in Spijkenisse, opgegroeid in Hekelingen en nu samen met Loes weer woonachtig in Spijkenisse. Als voormalige postbode ben ik goed bekend in alle wijken en buurten van Spijkenisse, maar als voormalig dorpsbewoner van Hekelingen ben ik ook bekend met de unieke identiteit van dorpskernen. Ik ben op school gegaan

Meer over Wouter Struijk