Tijdens de raadsvergadering vroeg Willem Heijdacker het college om aandacht voor de aanrijdtijden voor ambulances onderstaand bericht stond in het AD,
PvdA Nissewaard luidt noodklok: ‘Door corona straks nog meer ambulances te laat’
De PvdA luidt de noodklok over ambulances die in geval van nood niet binnen een kwartier bij een patiënt in Nissewaard kunnen zijn. De partij vreest dat dat alleen maar erger wordt.
Raadslid Willem Heijdacker wil dat wethouder Wouter Struijk (PvdA) snel met de ambulancedienst AZZR om de tafel gaat om dit probleem te bespreken. Bij spoedritten moet de ziekenwagen in 95 procent van de gevallen binnen een kwartier ter plaatse zijn, maar in Nissewaard was dat vorige maand 82 procent. In Brielle zelfs 78 procent. ,,Dat betekent dus dat bij één op de vijf ritten de ambulance later is bij een slachtoffer in acute nood’’, zegt Heijdacker.
Hij vreest dat het de komende tijd ‘alleen maar slechter wordt’. ,,De ritcijfers van nu zijn uit de ‘rustige’ coronaperiode. Nu het aantal coronapatiënten toeneemt, zullen er ook ambulances nodig zijn om mensen naar ziekenhuizen buiten de regio, tot in Groningen, te brengen. Daardoor komen de aanrijtijden nog meer onder druk te staan.’’
Meer ziekenwagens
Daarom wil de PvdA’er dat haast wordt gemaakt met een zogeheten opkomstlocatie voor ambulances in of bij Spijkenisse, zoals de AZZR aan Nissewaard heeft beloofd. Dat is een plek waar meerdere ambulances gestationeerd zijn en het personeel de ambulancediensten wisselt. Hiermee is de kans groter dat een ziekenwagen eerder bij een melding in Nissewaard is.
,,Je ziet het aan Hellevoetsluis’’, zegt Heijdacker. ,,Daar is een opkomstlocatie gekomen langs de N57 en nu is het aantal spoedritten dat te laat is nog maar elf procent. Ik denk dat er een verband is tussen een opkomstplek in de buurt en eerder ter plaatse zijn.’’ Die ambulancepost bij de kruising van de N57 en de Zwartedijk tussen Hellevoetsluis en Rockanje werd in april vorig jaar in gebruik genomen. Directeur Arjen Littooij van de Veiligheidsregio zei toen al te verwachten dat ziekenwagens voortaan sneller ter plaatse zullen zijn. Dat geldt niet alleen voor Hellevoetsluis, maar ook voor Rockanje en Tinte die niet al te ver van de opkomstlocatie liggen. In heel Westvoorne komt één op zeven ambulances te laat.
Sinds er in Hellevoet een opkomstlocatie is, zijn ambulances er veel sneller
Met zijn pet op van voorzitter van de stichting Acute Zorg Voorne-Putten Rozenburg zegt de Spijkenisser te verwachten dat de opkomstlocatie in of bij zijn stad er uiterlijk 1 januari is.
Wethouder Struijk van Nissewaard zegt dat het halen van de aanrijtijden op heel Voorne-Putten ‘een uitdaging’ is. Over twee weken verwacht hij de gemeenteraad meer duidelijkheid te kunnen geven over de vraag van Heijdacker. ,,Hoe eerder die opkomstlocatie er komt, hoe sneller dat een positief effect heeft op de aanrijtijden’’, verwacht de wethouder.
Botbreuken
Heijdacker zegt ook met zijn andere pet op ervan uit te gaan dat de niet-complexe spoedzorg in het Spijkenisse Medisch Centrum (SMC) op 1 januari een feit is. Dat scheelt voor een deel van de mensen die gewond raken in de duur van ambulanceritten. Ze kunnen dan met bijvoorbeeld botbreuken in Spijkenisse terecht en kunnen dus op het eigen eiland worden geholpen, en dat 24 uur per etmaal, zeven dagen in de week.
,,Honderd ouderen op de eilanden breken jaarlijks hun heup. Het is mooi dat zij dan hier geholpen kunnen worden en dat hun familie ook niet zo ver hoeft te reizen’’, vindt Heijdacker. Met hartproblemen of hoofdletsel moet men nog wel naar een ziekenhuis in Rotterdam of Dirksland worden gebracht. Overigens is er nog geen uitsluitsel gegeven dat de niet-complexe spoedzorg op 1 januari daadwerkelijk al opengaat. Dat die er komt, heeft de Tweede Kamer besloten.
Bron: AD Voorne Putten