1-meiviering 2022

Door Wim Vink op 4 mei 2022

Na 2 coronajaren was het dit jaar voor het eerst weer mogelijk om de Dag van de Arbeid te vieren zoals wij gewend zijn. Onze zusterafdeling Voorne heeft hiervoor in overleg met onze afdeling en die van Goeree-Overflakkee zondagmiddag 1 mei van een bijeenkomst georganiseerd in de Brielsche Aap. Behalve leden van de 3 deelnemende afdelingen waren ook vertegenwoordigers van GroenLinks Voorne aanwezig. Bij de komende herindelingsverkiezingen in Brielle, Hellevoetsluis en Westvoorne op 23 november 2022 voor de nieuwe gemeente Voorne aan zee komen GroenLinks en PvdA Voorne namelijk met een gemeenschappelijk kandidatenlijst uit. In totaal was zo’n veertigtal bezoekers aanwezig, waarvan 20 (inclusief begeleiders) van onze afdeling.

Peter de Jong, burgemeester van Westvoorne en oud-raadslid en -wethouder van Spijkenisse trad als spreker op. Voor zijn toespraak nam hij als vertrekpunt de 1-mei rede die Willem Drees in 1942 in het concentratiekamp Buchenwald hield. Daarin schetste deze de opdracht van de sociaaldemocratie voor de nieuwe, betere tijd die nog zou aanbreken. Zeker met het oog op de huidige situatie in Europa met de oorlog in Oekraïne heeft deze rede nog steeds zijn betekenis behouden. Aan het eind van zijn spreekbeurt spoorde Peter de leden van Voorne aan om met het oog op de komende verkiezingen in gesprek te gaan met hun medebewoners en zoveel mogelijk samenwerking te zoeken. Als voorbeeld noemde hij hierbij Nissewaard die na fusie van Bernisse en Spijkenisse is ontstaan en waarvan vanaf 2018 in het college samengewerkt wordt met de lokale partij ONS.

Op 1 mei is het gebruikelijk dat leden die dat jaar 25, 50 of 65 jaar lid zijn een partijspeld of Dreeslegpenning samen met een brief van de partijvoorzitter te overhandigen. In Voorne waren er deze keer 8 jubilarissen, waarvan één kort daarvoor overleed. Slechts één ervan kon in de Brielsche Aap aanwezig zijn. Hij ontving van Bert van Ravenhorst, wethouder van Brielle een partijspeld voor 50 jaar lidmaatschap. Van onze 5 jubilarissen konden er gelukkig wel 4 aanwezig zijn. Anna Smits en Louki Gardien ontvingen van onze voorzitter Peter Versluis een Dreeslegpenning voor 65 jaar lidmaatschap en Johan van Hust en Toby Witte een partijspeld voor 25 jaar lidmaatschap. Na de terugkomst van haar vakantie zal Tineke Zoomer haar partijspeld voor 50 jaar lidmaatschap ontvangen. Bij de uitreiking aan Toby stond Peter nog even stil bij diens bijdrage aan de afdeling als voorzitter van Spijkenisse van 2000-2002, raadslid van 2002-2010 en vervolgens 2e voorzitter met de portefeuille Scholing van 2015-2019 waarbij hij de cursus introductie lokale politiek en leergang voor kandidaat-raadsleden voor zijn rekening nam. In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 en 2021 maakte hij als vicevoorzitter deel uit van de Adviescommissie Kandidaatstelling.

Na huldiging van de aanwezige jubilarissen was het tijd voor een gezellig samenzijn met een hapje en een drankje.

Onze leden van 65 jaar en ouder ontvingen zoals gebruikelijk een bosje rode tulpen ter gelegenheid van de Dag van de Arbeid. Aangezien deze dit jaar op zondag viel, werden de tulpen al op zaterdag 30 april bezorgd.

Wim Vink

Wim Vink

Ik ben Wim Vink, in 1948 geboren in Indonesië waar ik grotendeels mijn jeugd heb doorgebracht. In Nederland heb ik mijn opleiding afgerond met een studie bedrijfseconomie. Bijna 35 jaar heb ik bij de gemeente Rotterdam gewerkt in diverse bedrijfsmatige, beleids- en adviesfuncties in de sector ruimtelijke en economische ontwikkeling. Nu werk ik nog 3

Meer over Wim Vink