Door Wouter Struijk op 28 oktober 2014

Bankdiensten voor iedereen bereikbaar

In veel kleine dorpen worden banken gesloten. De PvdA vindt dat bankdiensten voor iedereen bereikbaar moeten zijn. Tijdens de gemeenteraadsvergadering op 26 februari 2014 heeft de gemeenteraad van Spijkenisse zich al op initiatief van de PvdA uitgesproken voor het behouden van pinautomaten in dorpen en wijken. Dit heeft echter nog geen resultaat opgeleverd, dus wil de PvdA een stap verder gaan.

Naar aanleiding van het verwijderen van de pinautomaat in Hekelingen heeft de PvdA het initiatief genomen om zich als gemeenteraad te verzetten tegen het verdwijnen van een dergelijke voorzieningen in dorpen en wijken. Omdat de meeste transacties nog steeds cash zijn, en een pinvoorziening een basisdienst is van een bank is dit voor veel bewoners een onwenselijke situatie. Om die reden hebben veel bewoners van Hekelingen hun handtekening gezet voor behoud van een pinautomaat.

De daling van het aantal geldautomaten in een stad is niet meteen een probleem. Men dient iets verder te lopen of te fietsen. Maar in  dorpen is sluiting van een geldautomaat wel degelijk lastig. Vooral als de enige plaatselijke kleine caféhouder of winkelier geen pinautomaat heeft. De voorzitter van een dorpsraad in de Achterhoek waar een geldautomaat van de Rabobank dreigt te verdwijnen, noemde dit een gevaar voor de veiligheid omdat ,,ouderen geneigd zijn meer geld in een oude sok te bewaren”. Een woordvoerder van de Vereniging voor Nederlandse Gemeenten (VNG) noemt het afkalvend voorzieningenniveau in de dorpen ook een zorgpunt. Hij vindt het een keus van individuele gemeenten of ze geldautomaten in kleinere dorpen willen subsidiëren. Van de Regiobank kwam het voorstel gemeenten te laten meebetalen voor het behoud van geldautomaten in kleine dorpen. Immers: voor banken is een geldautomaat een kostenpost. Bevoorrading, beveiliging en onderhoud kosten jaarlijks een hoop geld. In de gemeente Ubbergen is door steun van de gemeente opnieuw een pinvoorziening gerealiseerd.

De PvdA is echter wel kritisch: waarom zou een gemeentebestuur met haar schaarse publieke middelen ervoor kiezen een machtig concern als een bank te subsidiëren? Bankiers zouden na de kredietcrisis toch moeten beseffen dat men primair een maatschappelijke taak heeft. En dat winstmaximalisatie een term van het vorige decennium is. Het gaat nu en in de toekomst vooral om optimalisatie van het welzijn van de cliënten van de bank.

Desalniettemin wil de PvdA niet blijven navelstaren, maar wil het doel centraal stellen, namelijk bankdiensten voor iedereen bereikbaar maken. De PvdA wil in de toekomst speciale dorpsbudgetten instellen, zodat dorpsbewoners zelf hun prioriteiten kunnen stellen. Een pinvoorziening is hiervan een goed voorbeeld. Als de banken hun verantwoordelijkheid niet willen nemen dan kunnen bewoners in samenspraak met de gemeente zelf een voorziening overeind houden. Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden.

Wouter Struijk

Wouter Struijk

Ik ben Wouter Struijk (1988) geboren in Spijkenisse, opgegroeid in Hekelingen en nu samen met Loes weer woonachtig in Spijkenisse. Als voormalige postbode ben ik goed bekend in alle wijken en buurten van Spijkenisse, maar als voormalig dorpsbewoner van Hekelingen ben ik ook bekend met de unieke identiteit van dorpskernen. Ik ben op school gegaan

Meer over Wouter Struijk