Door Wouter Struijk op 16 oktober 2014

Elke wijk en elk dorp een eigen ontmoetingsplek

Voor de Partij van de Arbeid Nissewaard is het belangrijk dat buurtbewoners elkaar kennen en kunnen ontmoeten. Voor de gemeente Nissewaard is het investeren in sociale samenhang één van de grootste opgave voor de komende periode. Spijkenisse scoort namelijk slecht op dit gebied en in Bernisse staan de dorpshuizen onder druk. 42,2% van de inwoners in Spijkenisse ouder dan 55 jaar is matig tot zeer ernstig eenzaam blijkt uit de GGD Monitor in 2008. In Bernisse bestaat daarentegen de vrees dat dorpshuizen worden gesloten, waardoor een ontmoetingsfunctie in de toekomst niet kan worden gegarandeerd.

De Partij van de Arbeid wil de komende periode investeren in sociale duurzaamheid in een wijk of kern. Door het aanbieden van activiteiten met een laagdrempelig karakter in de directe leefomgeving van inwoners, uitgevoerd door bewonersgroepen en andere vrijwilligersorganisaties, wordt de sociale samenhang in en leefbaarheid van dorpen, wijken en buurten gestimuleerd. Dit draagt tevens bij aan het bevorderen van de samenredzaamheid waardoor inwoners beter, prettiger en langer kunnen meedoen in de samenleving.

Het vertrouwen in mensen om gezamenlijk dorpen en wijken leefbaar te houden is de rode draad van de PvdA om de sociale samenhang te vergroten. “We zien dat veel bewoners betrokken zijn bij hun leefomgeving en zich inzetten om de leefbaarheid te vergroten. We willen bereiken dat inwoners trots kunnen zijn op wat ze zelf tot stand hebben gebracht en nog meer betrokken worden bij de inrichting van de eigen leefomgeving.”

Voor de PvdA is een buurthuis geen heilig huisje. Het is belangrijk dat buurtbewoners elkaar kennen en ontmoeten. Waar dit traditioneel vooral in buurthuizen of bij (sport)clubs gebeurde, zal in de toekomst zeker gezien de betaalbaarheid van eigen accommodaties (door krimp en vergrijzing) naar nieuwere vormen van onderkomen gezocht moeten worden, waarbij medegebruik leidt tot lagere huisvestingskosten. Veel zal door bewoners samen georganiseerd (blijven) worden. De gemeente helpt, middels combinatiefunctionarissen, de verenigingen of groepen bewoners bij het opstarten van hun activiteiten. Het gaat er uiteindelijk om dat de activiteiten en de faciliteiten voor de bewoners in de wijken op peil blijven dan wel worden uitgebreid. Wij zien dan ook kansen in multifunctionele gebouwen of andere accommodaties waar activiteiten samen kunnen komen. Zo staan er klaslokalen leeg, die prima als ontmoetingsplek kunnen dienen. Ook zijn er andere voorbeelden waarbij een wijkvereniging zelf het initiatief neemt om een gebouw te exploiteren in de vorm van een stichting. Als het dorpshuis niet betaalbaar is dan kan deze ontmoetingsplek ook een school, kerkgebouw, café of in de schuur van een boerderij zijn. Allemaal oplossingen om de activiteiten die worden georganiseerd blijvend te kunnen faciliteren. De gemeente kan veel doen om de betrokken vrijwilligers hierbij te ondersteunen.

De PvdA Nissewaard wil dat inwoners per wijk of dorp kunnen bepalen welke maatregelen noodzakelijk zijn. Hiervoor geldt een eigen budget. Actieve verenigingen, enthousiaste mensen die zelf activiteiten organiseren en binding hebben met een wijk of dorp zien wij als dé successleutel naar leefbaarheid. De PvdA gaat voor meer waardering en meer steun voor deze vrijwilligers.

Wouter Struijk

Wouter Struijk

Ik ben Wouter Struijk (1988) geboren in Spijkenisse, opgegroeid in Hekelingen en nu samen met Loes weer woonachtig in Spijkenisse. Als voormalige postbode ben ik goed bekend in alle wijken en buurten van Spijkenisse, maar als voormalig dorpsbewoner van Hekelingen ben ik ook bekend met de unieke identiteit van dorpskernen. Ik ben op school gegaan

Meer over Wouter Struijk