4. Goed werk, een zeker inkomen en een sterke lokale (centrum)economie

De PvdA streeft naar volledige werkgelegenheid en naar een arbeidsmarkt waar er voor iedereen een plek is. Iedereen heeft recht op werk op zijn of haar niveau. Veel mensen lukt het uitstekend om zelf de weg naar een baan te vinden, maar als het zelf niet lukt, bieden we de helpende hand. Door samen te werken met lokale ondernemers blijven we als gemeente aantrekkelijk voor onze ondernemers en bewoners.

Goed werk
De coronacrisis heeft voor veel mensen duidelijk gemaakt hoe onzeker hun baan en inkomen is. De kwetsbare positie van zzp’ers en mensen met een tijdelijk of nulurencontract op de arbeidsmarkt, de concurrentie op arbeidsvoorwaarden, te veel werk dat niet beloond wordt, zijn allemaal symptomen van een arbeidsmarkt die niet meer goed functioneert en waar tegelijkertijd kansen op een mooiere toekomst onbenut blijven. Dat kan en moet anders. Samenwerking is daarvoor essentieel. Alleen door samen te werken met ondernemers, onderwijsinstellingen, het UWV en de sociale partners kunnen we voorkomen dat mensen te lang langs de kant staan en dat mensen die al langer in de bijstand zitten blijvend en nog verder uit beeld raken.

De PvdA streeft naar volledige werkgelegenheid en naar een arbeidsmarkt waar er voor iedereen een plek is. Iedereen heeft recht op werk op zijn of haar niveau: soms is dat werken op de dagbesteding, bij Voorne Putten Werkt, een publieke baan of het volgen van een omscholingsprogramma. Veel mensen lukt het uitstekend om zelf de weg naar een baan te vinden, maar als het zelf niet lukt, bieden we de helpende hand. We doen het samen.

Een zeker inkomen
Schulden en armoede staan volwaardig meedoen in de samenleving in de weg en kinderen die opgroeien in armoede staan meteen op achterstand. Armoede tast je gevoel van vrijheid en bestaanszekerheid aan, terwijl juist deze de basis zijn van onze samenleving, waarin iedereen een gelijke kans heeft. Mensen die in armoede en schulden leven verdienen vertrouwen en perspectief op een beter leven. Goede schuldhulpverlening en een ruimhartig armoedebeleid moeten ervoor zorgen dat mensen weer mee gaan doen. Vroegsignalering en preventie zijn daarbij erg belangrijk. Daar ligt de sleutelrol bij de gemeente. Door dicht bij onze inwoners te staan en te weten wat zij nodig hebben, kunnen we hier lokaal verandering in brengen. Met een goede lokale aanpak van het bestrijden van de effecten van armoede zorgen we er bovendien voor dat inwoners elkaar kunnen blijven ontmoeten, op het schoolplein, bij de sportvelden en op de markt. We geven niet alleen de vis, maar ook de hengel.

Een sterke lokale (centrum)economie
Door samen te werken met lokale ondernemers blijven we als gemeente aantrekkelijk voor onze ondernemers, bewoners en bezoekers. Leegstand in het centrum was al voor corona een probleem, maar is door de crisis wel in een stroomversnelling gekomen. Door de opkomst van het online shoppen is het winkelaanbod bovendien blijvend veranderd. De verwachting dat de detailhandel na de crisis weer helemaal zal opkrabbelen en op de oude voet verder kan gaan, lijkt onrealistisch. En hoe de horeca uit de crisis komt is nog onzeker. Het bestrijden van de leegstand en de negatieve gevolgen die daarmee gepaard gaan is daarom erg belangrijk. Leegstand leidt al snel tot verloedering. Tegelijkertijd biedt het mogelijkheden voor alternatieve oplossingen, die het centrum aantrekkelijker maken. Denk daarbij aan combinaties van wonen en werken en andere vernieuwende concepten. Hetzelfde geldt voor de toekomstige ontwikkelingen rond bedrijventerreinen en kantoorpanden.