Motie Burgerhulpverlening AED aangehouden
In de regio Rijnmond heeft in Vlaardingen en Lansingerland een pilot burgerhulpverlening AED plaatsgevonden. Hierbij wordt de bestaande acute zorg uitgebreid met een netwerk van geschoolde en geoefende vrijwilligers en AED’s. De kans dat binnen 6 minuten na het optreden van een hartstilstand de juiste hulp kan worden geboden wordt zo vergroot. Door de centralist van de meldkamer worden bij een melding van een vermoeden van een hartstilstand niet alleen ambulance, politie en brandweer gewaarschuwd, maar ook een aantal vrijwilligers die in de buurt van het slachtoffer wonen of werken. Zij krijgen een bericht met daarin de locatie van het slachtoffer en de plaats waar de dichtstbijzijnde AED moet worden opgehaald.
De PvdA Nissewaard vindt de burgerhulpverlening AED een goede aanvulling op de bestaande hulpverlening. De kans dat er snel hulp kan worden geboden bij een reanimatie wordt zo vergroot. De kwetsbare bereikbaarheid van Nissewaard en Voorne-Putten vraagt om een optimale organisatie van de acute hulpverlening. Ook zijn er in het land veel gemeenten en regio’s waar dit systeem al is ingevoerd.
De PvdA Nissewaard heeft daarom in de raadsvergadering van 10 juni met LOB en de SP een motie ingediend. Hierin werd het college gevraagd om in gesprek te gaan met de Veilgheidsregio Rotterdam Rijnmond en de stichting Hartveilig wonen over de invoering van burgerhulpverlening AED. Enkele partijen waren kritisch over de motie en bang voor de kosten voor de gemeenten. Voordat de motie in stemming werd gebracht vertelde de burgemeester dat er binnenkort aanvullende informatie van de Veiligheidsregio naar de gemeenten van onze regio komt. De PvdA besloot daarom de motie aan te houden. Als de nieuwe informatie binnen is, gaat de partij verder met dit onderwerp.