De gemeente Nissewaard heeft te maken met een dubbele vergrijzing. Steeds meer jongeren trekken weg naar uitdagende studentensteden. Onze gemeente is vaak niet interessant genoeg om jongeren te binden dan wel na hun studie terug te laten keren. Nu kunnen we daarvoor allerlei spannende voorstellen verzinnen als politiek met de illusie dat we daarmee jongeren binden aan onze gemeente, maar er zit al jaren iets fundamenteel mis met de wijze waarop we jongeren betrekken bij de toekomst van onze gemeente.
Spijkenisse kende als groeikern een enorme jonge samenstelling van de bevolking, doordat veel gezinnen met kinderen zich vestigden binnen onze gemeentegrenzen. We hebben deze groep jonge mensen alleen nooit echt weten te verbinden met de toekomst die zij zouden kunnen opbouwen in onze gemeente. Jongeren zijn nooit onderdeel geweest van de beslissingen die zijn genomen. Ja, misschien kleine concrete zaken, maar de betrokkenheid bij besluitvormingsprocessen bij de gemeente ontbreekt. Dit moet actief worden georganiseerd en mogelijk worden gemaakt door de gemeente. Hier ligt naar de toekomst toe een enorme kans.
Kinderen vroeg betrekken bij de omgeving waarin ze wonen, laten kennismaken met wat er allemaal gebeurt en wie allemaal een rol van betekenis spelen in je buurt. Investeren in betrokkenheid bij je buurt, je stad en de toekomst ervan. We weten allemaal hoe belangrijk betrokkenheid is, maar we investeren daar nauwelijks in. Inspraak is wat anders dan meedoen, meebeslissen en verantwoordelijkheid nemen voor de keuze die we met elkaar hebben gemaakt. We moeten elkaar niet alleen informeren, maar we moeten een stap verder durven te zetten naar samenwerking. Juist voor een nieuwe generatie die dit op een eigen wijze vorm zal en wil geven.
Hoe gaaf zou het zijn als we kinderen via een kindergemeenteraad adviezen kunnen laten geven over de ontwikkelingen in de stad? Hoe gaaf zou het zijn dat jongeren via een jongerenbeweging zelf activiteiten bedenken en uitvoeren die zij een toegevoegde waarde vinden voor Nissewaard? En waarom geven we hen die ruimte niet als lokale overheid? Wij kunnen juist zoveel leren van jongeren. We gooien structuren en instituten over boord en kijken wat nodig is om de jongeren in staat te stellen aan de slag te gaan.
We hebben al genoeg kansen laten liggen als we kijken naar de ontwikkelingen die spelen op het gebied onderwijs en jongerenhuisvesting. Uit onderzoek blijkt dat jongeren willen wonen in de nabijheid van school. Waar de PvdA jaren geleden al lobbyde voor een hbo-onderwijsinstelling (of dependance ervan) in Nissewaard staat het nu pas op papier bij de gemeente Nissewaard. Juist een hbo-opleiding zorg had gelet op de keuze van de studenten in die periode zeer kansrijk geweest. Ik vraag me af wat er dan was gebeurd met het Ruwaard van Putten Ziekenhuis? Het één had het ander kunnen versterken. Jong én oud had hiervan kunnen profiteren. Helaas is deze boot jaren geleden al gemist door de toenmalige gemeente Spijkenisse. We moeten geen boten meer aan ons voorbij laten gaan! We gaan actieve jongeren met elkaar in contact brengen en gaan samen kijken wat de opgaves zijn in Nissewaard. We gaan als gemeente niet over de vorm, maar spelen een rol in het proces. Ik ben heel benieuwd hoe onze jongeren de toekomst van Nissewaard gaan inkleuren!