Door op 22 oktober 2014

Een A-status voor gezinnen in armoede

Vanaf 2015 worden gemeenten verantwoordelijk voor jeugdzorg, werk en inkomen en de zorg voor langdurig zieken en ouderen. Naast het verschuiven van de verantwoordelijkheid van de landelijke overheid naar de gemeentelijke overheid wordt ook meer verwacht van burgers. Binnen de zogenoemde participatiemaatschappij wordt van mensen gevraagd weer meer deel uit te maken van de samenleving, om zo de zelfredzaamheid en samenredzaamheid te vergroten.

Om dit tot een succes te maken vind de PvdA Nissewaard het noodzakelijk dat voor de inwoners van de aanstaande gemeente een goede basis wordt gecreëerd, waardoor zij in staat worden gesteld om ook daadwerkelijk te participeren. Een belangrijk onderdeel van deze basis is het aanpakken van armoede- en schuldenproblematiek. Pas als een inwoner zijn eigen hoofd boven water kan houden, kan hij immers gaan denken aan het participeren en bijdragen voor anderen.

Door een activerende armoede-aanpak wil de PvdA-Nissewaard een A-status voor gezinnen in armoede. Daarbij willen wij vooral aandacht voor jongeren die opgroeien in armoede. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van sportfondsen voor jongeren in deze gezinnen.

Wij willen daarom dat de gelden, die zijn vrijgemaakt door de landelijke overheid voor kinderen uit gezinnen onder de armoedegrens, optimaal worden ingezet en daadwerkelijk aan die gezinnen en kinderen ten goede komen. Daarnaast willen wij stevige afspraken met woningbouwcorporaties, deurwaarders en nutsbedrijven om problematische schulden en huisuitzettingen te voorkomen. Verder willen wij dat de inkomensgrens voor het gemeentelijk minimabeleid wordt vastgesteld door de gemeente op honderdtwintig procent van het bijstandsniveau, bepleiten wij goede en adequate hulpverlening bij schulden en willen wij dat de gemeente Nissewaard aansluit bij de rechtswinkel Voorne-Putten.

Samengevat willen wij inwoners van onze gemeente, waarvan de komende tijd de nodige inzet zal worden gevraagd, door middel van goede en efficiënte ondersteuning in staat stellen om ook daadwerkelijk te kunnen participeren. Een goede basis voor ieder gezin is daarvoor noodzakelijk.