Kritisch, maar positief!

Door Geert de Vries op 20 februari 2019

Tijd gaat snel als het gezellig is, zegt men en wat mij betreft klopt het. Ik zit alweer bijna een jaar in de gemeenteraad van Nissewaard ( sommigen noemen het nog steeds Spijkenisse). Natuurlijk moet je wel even wennen aan het raadslid zijn. Niet dat ik nooit een gemeenteraad heb bijgewoond, maar er te zitten en mee te doen aan het debat, in plaats van op de publieke tribune te zitten, is toch wat anders.

Gek genoeg ben ik zo nu en dan nog best wat zenuwachtig om zaken goed naar voren te brengen. We zullen dit maar scharen onder de noemer gezonde spanning. Bij woonstichting De Zes Kernen, mijn werkgever voor mijn pensionering, ging het vaak over leefbaarheid van de kernen, hoe kunnen we die verbeteren en welke voorzieningen zijn daarvoor nodig.

In de raad probeer ik daar eveneens weer aandacht voor te vragen en waar nodig mijn steentje aan bij te dragen. Dat geldt niet alleen voor de kernen maar ook voor de wijken.

Ik ben blij met Wouter als wethouder, het feit dat de Partij in het college vertegenwoordigd is, is meer dan dat we hadden kunnen hopen. Onze rol als coalitiepartner is soms ook nog wat onwennig, maar als je ziet dat er weer aandacht is voor sociale woningbouw, onderwijs huisvesting opgepakt wordt, het aantal kilometers voor reizigers met het doelgroepenvervoer met bijna 50% verhoogd is (in plaats van een bezuiniging) fors meer geld voor de jeugdzorg en zo kan ik nog een tijd doorgaan, dan went dat snel.Goede samenwerking binnen de coalitie is dan van groot belang. Natuurlijk is het gemakkelijker om oppositie te voeren, je kan dan tegen, zijn wat roepen en weer overgaan tot de orde van de dag. Dit is meteen ook waar ik erg aan moet wennen. Sommige partijen zijn wel erg zuur en zijn meer bezig met de pers of met zichzelf dan met de belangen van de burgers. Waar ik ook aan moet wennen is dat, bijvoorbeeld Sip van der Weg, als ex wethouder in Bernisse, nu zaken van het college eist, die hij zelf nooit heeft kunnen / willen regelen. Het sluipverkeer in Geervliet was 6 jaar geleden ook al een plaag. Ik begrijp de nieuwe positie waarin hij verkeert, maar vind het toch knap hypocriet.

Wij proberen onze afwegingen te maken vanuit het idee `positief en politiek relevant`, zo’n afwegingskader is prettig en levert als regel positieve discussies op. Het geeft meteen ook de sfeer in de fractie weer. Kritisch maar positief.

Misschien staan we wat minder in de krant, het is voor de pers natuurlijk leuker dat je ruzie zoekt met de burgemeester na afloop van de raad, om te verbloemen dat je hebt zitten slapen tijdens de stemming. Of dat je rond toetert dat er van alles mis is, maar later moet toegeven dat je nergens bewijs voor hebt. Dat is een vorm van politiek bedrijven wat niet de mijne is.

Wij zijn in elk geval ook buiten de raad aanwezig met buurtacties, vrijwilligers werk en we steunen organisaties die voor onze inwoners bezig zijn, met ”de Pluim”. Juist de directe, altijd aanwezige link met onze inwoners, geeft mij weer inspiratie om in de raad datgene te berde te brengen waar we voor staan.

Wouter geeft in deze nieuwsbrief aan dat het belangrijk is ook voor de Provincie / waterschap te gaan stemmen. Ik wil de gelegenheid te baat nemen om te wijzen op onze kandidaat Lieke van der Linden, nummer 4 lijst 4 . Zij is jarenlang voorzitter geweest van de Raad van Commissarissen van de woningbouwcorporatie De Leeuw van Putten. Iemand die het besturen dus wel kent. Het belang van het waterschap behoef ik niet te benadrukken, zie wat er met de bomenkap in de Bernisse is gebeurd, maar ook het belang van veilige dijken. Juist daar heeft, zeker het Waterschap hollandse Delta, een krachtig bestuurder nodig.

Geert de Vries

Geert de Vries

Geert de Vries

Goedendag, Ik ben Geert de Vries, geboren in 1948 te Leeuwarden en opgegroeid in Grou. Grou, het enige dorp waar geen Sint Nicolaas gevierd wordt, maar Sint Piter. Grou, ook het dorp waar wij niet op koninginnedag vrij waren, maar op 1 mei en waar op die dag de rode vlag op het gemeentehuis wapperde.

Meer over Geert de Vries