Door Aad Struijk op 16 juni 2015

Oplossing voor kleine dorpsscholen

In ons land moet ieder kind met een eigen fiets naar de basisschool kunnen. Onderwijs moet goed én dichtbij zijn. In veel dorpen en gemeenschappen is de school het kloppend hart. Er is grote betrokkenheid van ouders, dorpsbewoners en kinderen voelen zich er op hun gemak. We zijn er ook trots op dat onze school in Abbenbroek blijft voortbestaan. Gelukkig is er goed nieuws. Er is nu een oplossing om de sluiting van die kleine dorpsscholen te voorkomen.

De PvdA zet zich al maandenlang in om een oplossing te vinden voor de dreigende sluiting van de laatste schooltjes in een dorp. Je kunt zelfs denken dat scholen weer heropend kunnen worden. Nogmaals, er is goed nieuws. Mede door aandringen vanuit de PvdA heeft de staatssecretaris besloten dat de ‘Verenigde Zelfstandige Dorpsscholen’ het bestuur kunnen gaan vormen van verschillende kleine dorpsschooltjes, waardoor deze open kunnen blijven. Door steun van ouders en dorpsbewoners wordt geld bespaard op bijvoorbeeld de gebouwkosten. Dit geld wordt gebruikt om de onderwijskwaliteit op de scholen op peil te houden.

Uiteraard is de voorwaarde voor het openblijven van een kleine school of de onderwijskwaliteit voldoende is. Uit inspectieonderzoek blijkt dat de kwaliteit van onderwijs niet samenhangt met het aantal leerlingen op een school, maar van vele andere factoren afhankelijk is. Met dit goede initiatief – Jan Schuurman Hess, initiatiefnemer: “Behoud laatste school op een dorp” – kunnen al die goede kleine scholen nu kansen krijgen om open te blijven. Zodat leerlingen dichtbij huis hun talenten kunnen ontwikkelen, samen leren leven en spelen met de kinderen uit de buurt en het dorpshart blijft kloppen.

Aad Struijk

Aad Struijk

In Nissewaard ben ik vooral bekend als basisschooldirecteur van O.b.s. De Vogelenzang en raadslid van PvdA Nissewaard. Maar hiernaast ook gewoon als Nissewaarder, Spijkenisser of Hekelinger. Ik ben geboren in 1959 in een arbeidersgezin in Rotterdam-Zuid. Mijn vader was fabrieksarbeider en moeder zorgde voor het gezin. Toen ik vier was, verhuisden mijn ouders met hun

Meer over Aad Struijk