Door Aad Struijk op 30 maart 2015

PvdA wil dwangsom gebruiken om overlast windmolens te compenseren

De Partij van de Arbeid in de gemeente Nissewaard wil de dwangsom die de gemeente Rotterdam op advies van DCMR heeft opgelegd aan XL Wind gebruiken als onderdeel van compensatiemaatregelen om de overlast van de windmolens van windpark Hartelbrug II voor de bewoners van Geervliet en Heenvliet te beperken. Volgens de PvdA is het onacceptabel dat door het geluid van de windmolens de nachtrust van de bewoners in de dorpskernen Geervliet en Heenvliet wordt verstoord en dat de dwangsom vervolgens ten goede komt aan de gemeente Rotterdam.

Windmolens zijn van belang voor de productie van schone energie. De windmolens op de rand van de gemeente Rotterdam aan de grens met Geervliet en Heenvliet overschrijden echter de geluidsnorm. DCMR Milieudienst Rijnmond heeft de overschrijding gemeten en heeft de gemeente Rotterdam geadviseerd een dwangsom van € 10.000,- op te leggen aan eigenaar XL Wind.

Volgens de Partij van de Arbeid kan het niet zo zijn dat sommige bewoners op deze wijze in hun woonomgeving worden geconfronteerd met geluidsoverlast omwille van schone energie. Dit kan namelijk gezondheidsproblemen met zich meebrengen. Daarnaast bestaat het risico op waardedaling van onroerende zaken in de omgeving. De mogelijkheden om als bewoners in de besluitvorming rond de plaatsing van windmolens te participeren zijn volgens de PvdA nog summier en eenzijdig verwoord. Schadeverzoeken voor omwonenden zijn te bezwaarlijk vanwege het feit dat die pas achteraf kunnen plaatsvinden, de procedures lang kunnen duren en veelal geen volledige compensatie opleveren. Om die reden vindt de Partij van de Arbeid Nissewaard dat de te vorderen bedragen gebruikt kunnen worden om de overlast van de omwonenden in Geervliet en Heenvliet te compenseren.

Op dit moment ontvangt de gemeente Rotterdam de dwangsom. De PvdA pleit daarom voor een compensatieregeling voor de gedupeerde en vraagt aan het college van de gemeente Nissewaard om hierin te onderhandelen met de gemeente Rotterdam. Aanstaande woensdag 1 april dient de Partij van de Arbeid daartoe een motie in tijdens de raadsvergadering van de gemeente Nissewaard.

Aad Struijk

Aad Struijk

In Nissewaard ben ik vooral bekend als basisschooldirecteur van O.b.s. De Vogelenzang en raadslid van PvdA Nissewaard. Maar hiernaast ook gewoon als Nissewaarder, Spijkenisser of Hekelinger. Ik ben geboren in 1959 in een arbeidersgezin in Rotterdam-Zuid. Mijn vader was fabrieksarbeider en moeder zorgde voor het gezin. Toen ik vier was, verhuisden mijn ouders met hun

Meer over Aad Struijk