Door Wouter Struijk op 2 december 2013

Uniek samenwerkingsproject scholen Spijkenisse enorm succes

Afgelopen vrijdag 29 november heeft de aftrap plaatsgevonden van een gezamenlijk project van de middelbare scholen De Ring van Putten, PENTA College Scala Molenwatering en Scala Rietvelden. Op initiatief van de PvdA Nissewaard zijn deze drie scholen begonnen aan een gezamenlijk project waarbij de leerlingen meer leren over de politiek en hun belang daarbij. De drie scholen werden bezocht door Tweede Kamerlid Tanja Jadnanansing.

Unieke sfeer en bloeiende interactie
Tanja Jadnanansing is per school anderhalf uur lang op zeer interactieve wijze met de leerlingen gesprek gegaan. Jadnanansing gaf aan koorts te hebben en grieperig te zijn, maar ‘jongeren bel je niet af, die laat je niet in de steek’. Tijdens het werkbezoek werd op iedere school een unieke sfeer neergezet en kwamen de jongeren met zeer veelzijdige en inspirerende vragen en opmerkingen. Initiatiefneemster Suzanne Koudijzer:  “Ik ben geraakt door de diepgang van de vragen en het enthousiasme van de leerlingen, ieder op zijn of haar manier. Het is mooi om te zien dat de leerlingen zich zo vrij voelen om alles te zeggen en te bevragen en dat Tanja  vervolgens ze zo eerlijk van een  antwoord voorziet”.

Jongeren hebben heel wat in hun mars
De vragen van de jongeren waren divers: van de verhoging van het alcoholverbod van zestien naar achttien jaar en lestijden op school tot aan studiefinanciering en ouderenzorg. “De diversiteit aan vragen en opmerkingen laat zien dat jongeren heel wat in hun mars hebben en meer nadenken dan dat wij wellicht in eerste instantie denken” merkt Koudijzer op. Ademloos luisterden de leerlingen naar het inspirerende verhaal van Jadnanansing toen zij vertelde over haar (politieke) loopbaan, haar werk als Tweede Kamerlid en de keuzes die je als politica moet maken. Keuzes maken en kansen pakken waren daarbij steeds terugkerende thema’s. Tanja probeerde de jongeren op het hart te drukken dat hard werken, kansen pakken en je stem laten horen in de hedendaagse maatschappij zeer van belang is. De leerlingen pikten dit gelijk op door hun actieve en kritische houding in de bijeenkomst wat zeer werd gewaardeerd door alle aanwezigen.

Het doel van de dag is bereikt
Leerlingen op alle scholen gaven aan graag goed onderwijs te willen hebben en met elkaar werd er gekeken hoe er gestreefd kan worden naar excellentie, waarbij onder excellentie wordt verstaan ‘de beste versie van jezelf worden’. “Als aan het einde van de middag een kritische leerling die veel vragen durfde te stellen ons persoonlijk de hand komt schudden om ons te bedanken en benoemt dat hij niet zo veel zin had in de bijeenkomst en niks had met politiek en dat hij nu geïnspireerd is geraakt en meer wil gaan doen, dan heb je je doel bereikt. Daar doen we het voor” aldus Suzanne Koudijzer, die het initiatief nam voor dit gezamenlijke project. Het project tussen De Ring van Putten, Scala locaties Molenwatering en Rietvelden en de PvdA Spijkenisse zal ook de komende maanden een vervolg krijgen, waarbij de leerlingen in de lessen Nederlands en Maatschappijleer meer gaan leren en oefenen met en over politiek en debatteren. Dit moet resulteren in een Groot Scholen Debat tussen leerlingen in het voorjaar van 2014 waarbij het streven is om verschillende lokale politici van diverse partijen te betrekken en de leerlingen door hen te laten ondersteunen.  Leerlingen en andere jongeren die naar aanleiding van het werkbezoek of dit krantenartikel geïnspireerd zijn om mee te denken, kunnen een mailtje sturen naar [email protected] waarna zij in de projectgroep kunnen meedenken over de vervolgstappen. “We willen namelijk niet vóór jongeren bepalen, maar mét hen” aldus Suzanne Koudijzer.

Wouter Struijk

Wouter Struijk

Ik ben Wouter Struijk (1988) geboren in Spijkenisse, opgegroeid in Hekelingen en nu samen met Loes weer woonachtig in Spijkenisse. Als voormalige postbode ben ik goed bekend in alle wijken en buurten van Spijkenisse, maar als voormalig dorpsbewoner van Hekelingen ben ik ook bekend met de unieke identiteit van dorpskernen. Ik ben op school gegaan

Meer over Wouter Struijk