Door Wouter Struijk op 10 april 2014

Op stage bij PvdA-lijsttrekker

Afgelopen week hebben Kirsten, Debby en Gwen, drie scholieren van de Ring van Putten, stage gelopen bij PvdA-lijsttrekker Wouter Struijk. Zij wilden een kijkje nemen in de keuken van de politiek ter voorbereiding op hun keuze voor een vervolgstudie nadat zij hun diploma hebben behaald aan de Ring van Putten. Wouter Struijk, nu nog PvdA-raadslid in Spijkenisse, was bereid gevonden de leerlingen van zijn voormalige middelbare school op sleeptouw te nemen. Gedurende drie dagen kwamen de leerlingen in aanraking met verschillende facetten uit de politiek.

Op de eerste dag werd na een korte kennismaking middels een interview een kijkje genomen bij het in aanbouw zijnde theater van Spijkenisse. Vanwege het enorme (en ook risicovolle) bouwproject worden de raadsleden van de gemeente regelmatig uitgenodigd voor een bezoek. De leerlingen zagen zo de eerste contouren van het nieuwe theater.

Op de tweede dag van de stage stond er een bezoek aan de Tweede Kamer op het programma. Allereerst werd er een ijsje gegeten op het Binnenhof om daar de indrukwekkende gebouwen te observeren. Vervolgens werd er plaats genomen op de publieke tribune voor het vragenuurtje in de Tweede Kamer. Tot slot vond er een kennismaking plaats met Kamerlid Otwin van Dijk om aan hem de nodige vragen te kunnen stellen.

Op de laatste en derde dag van de stage is Wouter Struijk met de leerlingen dieper ingegaan op de vragen wat de lokale PvdA nou precies voor een club is en wat zij allemaal (gaan) doen in de nieuw te vormen gemeente Nissewaard. Daarnaast is er gesproken over hoe politici of politieke partijen meer jongeren kunnen betrekken bij de politiek, zodat ook hun stem kan worden gehoord. Voordat de leerlingen werden gedropt op school hebben zij gezamenlijk aandacht gevraagd voor de verkeersveiligheid rond een basisschool in Spijkenisse. De PvdA houdt vaker verkeersveiligheidacties rond scholen. De leerlingen konden op die manier ook een concrete actie meemaken.

De leerlingen hebben de afgelopen week kennis gemaakt met verschillende bestuurlijke niveaus en zijn, naast het ontvangen van veel informatie, zelf ook actief bezig geweest. Deze combinatie zorgt ervoor dat de leerlingen enthousiast zijn geraakt over politiek en men in de toekomst mogelijk nog eens iets van deze drie enthousiaste dames gaat horen.

Wouter Struijk

Wouter Struijk

Ik ben Wouter Struijk (1988) geboren in Spijkenisse, opgegroeid in Hekelingen en nu samen met Loes weer woonachtig in Spijkenisse. Als voormalige postbode ben ik goed bekend in alle wijken en buurten van Spijkenisse, maar als voormalig dorpsbewoner van Hekelingen ben ik ook bekend met de unieke identiteit van dorpskernen. Ik ben op school gegaan

Meer over Wouter Struijk